latinica  ћирилица
21/03/2015 |  09:23 | Аутор: СРНА

Марјанац: Није почело књижење, само се припрема документација (ВИДЕО)

Замјеник министра одбране БиХ Живко Марјанац изјавио је да нису почела књижења војне имовине на Министарство одбране БиХ, већ да је ријеч о припреми документације за процес књижења.
Живко Марјанац - Фото: РТРС
Живко МарјанацФото: РТРС

- Од 63 локације, 31 је била спремна за књижење, али да би се укњижиле потребан је закон о војној и државној имовини. Према томе, закон није усвојен и није почело књижење, а саопштење Министарства одбране БиХ више представља самопромоцију министра Зекеријаха Осмића пред крај мандата, рекао је Марјанац.

Он је појаснио да постоје двије локације које су књижене у Орашју и Жепчу, што су урадиле ове локалне заједнице у вријеме док је још постојало Хрватско вијеће одбране /ХВО/.

- Општине Жепче и Орашје дале су да се укњижи њихова имовина с тим да, уколико није потребна, буде враћена овим локалним заједницама, рекао је Марјанац.

Замјеник министра одбране БиХ рекао је да у овом тренутку није у могућности да каже да ли ће почети књижење имовине у Федерацији БиХ мимо закона.

- Вјерујем да у Републици Српској мимо закона неће бити књижена имовина, додао је Марјанац.

Министарство одбране БиХ саопштило је раније да је припремило документацију за процес књижења 63 перспективне војне локације на државу БиХ, чиме се отварају врата Акционом плану за чланство БиХ у НАТО.

Двије локације у Чапљини су већ укњижене на БиХ, а за трећу у Чапљини потребно је урадити техничке претпоставке, па онда књижење.

- Наредних дана Министарство одбране БиХ доставиће Правобранилаштву БиХ документацију за четири локације из Републике Српске ради књижења на БиХ, наводи се у саопштењу. 

РАДУЉ: РС неће дати своју војну имовину

- Што се тиче локација на територији СРПСКЕ, то треба да укњижи наша Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, а она мора да поступа по закону, а законски је тренутно немогуће укњижити ту имовину на БиХ, рекао је Слободан Радуљ, правобранилац РС.

Овај Радуљев став дијеле готово сви званичници из Српске, коментаришући то што је Министарство одбране БиХ саопштило да је започело књижење 63 перспективне војне локације.

Посланица у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је за РТРС да је СНСД саопштио на који начин се питање војне имовине може ријешити на законит начин и нагласила да војна имовина, која се налази на територији Српске, не може бити књижена док се то законски не регулише.