latinica  ћирилица
15/05/2024 |  18:24 ⇒ 16/05/2024 | 06:59 | Аутор: РТРС

СБ УН о БиХ: Обратили се Шмит и Бећировић, Русија и Кина указали на опасност интервенционизма (ВИДЕО)

У Њујорку је одржана редовна полугодишња дебата Савјета безбједности УН о БиХ.
Савјет безбједности УН (фото: screenshot - youtube.com/unitednations) -
Савјет безбједности УН (фото: screenshot - youtube.com/unitednations)

На сједници се обратио предсједавајући Предсједништва БиХ Денис Бећировић, иако његово обраћање није усаглашено у Предсједништву.

Српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић претходно је информисала Савјет безбједности да се Бећировић обраћа у личном својству, а не у име Предсједништва, нити у име свих у БиХ.

Бећировић је у обраћању подржао Кристијана Шмита, оптуживши власти Републике Српске за непоштовање Дејтонског споразума и поткопавањае суверенитета и интегритета БиХ.

На сједници се обратио и Шмит, којег Република Српска не признаје за високог представника. Представљајући свој "извјештај", искористио је прилику да оптужи Републику Српску и њену власт за подривање Дејтонског споразума.

Амбасадори Русије и Кине у УН указали су на све опасности противуставног дјеловања Шмита и страног интервенционизма.

Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја истакао је да Шмит нема мандат за дјеловање као високи представник и да нема право да се обраћа на сједници Савјета безбједности.

Небензја је рекао да се обраћањем Шмита у СБ дискредитује ово тијело УН, додајући да он представља слику о БиХ на субјективан начин.

Кинески амбасадор у Савјету безбједности УН Генг Шуанг поручио је да би о БиХ требало да одлучују представници три народа. Он је истакао да најављена резолуција о Сребреници није у складу са реториком одржавања мира и стабилности у региону.

Вршилац дужности замјеника сталног представника Србије при УН Саша Март указао је да је нацрт резолуције о Сребреници поднио стални изасланик БиХ Златко Лагумџија, без одлуке Предсједништва БиХ, те упозорио да ће ова инцијатива која има политичке циљеве једне стране продубити раздор међу људима и угрозити процес помирења.

Стални изасланик Хрватске при УН Иван Шимоновић рекао је да је БиХ остварила значајан напредак на путу ка ЕУ и Загреб се нада да ће тај замах бити очуван.

Амбасадор ЕУ при УН Ставрос Лембринидис изразио је у име европског блока забринутост због иницијатива које долазе из Републике Српске и оптужио власти Српске да се "боре против европског пута БиХ".

Замјеник амбасадора САД у УН Роберт Вуд рекао је да је стабилност БиХ кључна за спречавање сукоба и за одржавање стабилности и мира у региону и у Европи.

Замјеник британског амбасадора у УН Џејмс Каријуки рекао је да народи у БиХ треба сами да бирају своју будућност, а да Велика Британија подржава амбицију за већом евроатлантском интеграцијом БиХ.

Представник Словеније Марко Штуцин рекао је да је БиХ током претходних мјесеци остварила много већи напредак на путу ка ЕУ него током протекле деценије, али да је потребно да се овај позитивни замах настави, пошто је преостало још много посла на путу ка чланству.

Замјеник амбасадор Швајцарске у УН Адрин Хаури рекао је да је одлука ЕУ о отварању приступних преговора са БиХ пружа шансу да се убрзају реформе, те позвао све политичке актере у БиХ да се конструктивно укључе у истински дијалог како би се очувало јединство и стабилност земље.

Он је рекао да је битно да лидери свих субјеката у БиХ формулишу заједничке интересе за своју земљу и њену будућност.

Замјеница амбасадора Француске у УН Натали Броадхерст рекла је да се Француска залаже за стабилност у БиХ и даје свој допринос учешћем у Еуфоровој Мисији "Алтеа", која од 2004. године игра кључну улогу у одржавању стабилности и безбједности у БиХ.

Она је истакла да се ситуација у БиХ "није значајно промијенила од посљедњег састанка Савјета безбједности УН прије двије седмице".

На сједници се обратио и стални представник БиХ у мисији при УН Златко Лагумџија, тврдећи да се не може говорити да ће резолуција о Сребреници, коју је иницирао без става Пресједништва БиХ, довести до нестабилности.

Подсјећамо, Влада Српске свој Извјештај доставила је раније, с посебним освртом на посљедице евентуалног усвајања Резолуције о Сребреници у Генералној скупштини