latinica  ћирилица
15/05/2024 |  19:38 | Аутор: СРНА

"Брисел забринут због иницијатива из Српске" (ВИДЕО)

Амбасадор ЕУ при УН Ставрос Лембринидис изразио је у име европског блока забринутост због иницијатива које долазе из Републике Српске и оптужио власти Српске да се "боре против европског пута БиХ".
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Он је током дебате Савјета безбједности УН о БиХ изразио забринутост због иницијатива из Републике Српске међу којима су, како је он то навео, "сецесионистичка реторика", те питање референдума и избора, борба против рада Уставног суда и проглашавање појединих група страним агентима.

Лембринидис је подсјетио је на историјску одлуку Европског савјета из марта ове године да отвори преговоре између ЕУ и БиХ и нагласио да ЕУ управо због те одлуке од свих домаћих актера очекује да се баве дијалогом и кључним приоритетима.

Он је истакао да су слобода изражавања, плурализам, слобода медија и дјеловање грађанских организација кључ за приближавање Унији и поручио да се морају поштовати уставни поредак, одлуке Уставног суда БиХ, територијални интегритет и суверенитет БиХ, те да сваки корак против наведеног води до тешких посљедица.

- Нека се радије баве помирењем - поручио је Ставрос.