latinica  ћирилица
27/03/2015 |  14:56 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕК: ЕУ не мијења позицију о Косову

Позиција Европске уније о статусу Косова се није промијенила, а питање његовог признавања је питање за државе чланице Уније, изјавила је портпаролка Европске комисије Кетрин Реј.
Портпаролка ЕК Кетрин Реј - Фото: Screenshot
Портпаролка ЕК Кетрин РејФото: Screenshot

Одговарајући на питање поводом јучерашње изјаве високе представнице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини у Приштини да су Србија и Косово "суверене државе" и да ли то значи промјену става ЕУ, Реј је рекла:

"Могерини је јуче боравила у Приштини гдје је главна тема био дијалог Београда и Приштине, који је обновљен у фебруару и да се дијалог води о нормализацији односа између Београда и Приштине, Србије и Косова и обје стране су том дијалогу посвећене. Питање признавања је питање за државе чланице ЕУ", навела је Реј.

На инситирање новинара да ли је конкретно висока представница Могерини промијенила став о КИМ, Реј је поновила да се став ЕУ није промијенио, а да је питање признавања питање за државе чланице.

Она није жељела да даље коментарише изјаву високе представнице, али је подсјетила да је она данас у Београду, гдје разговара са представницима државног врха.

Званичан став ЕУ је да је статусно неутрална, јер пет чланица не признају Косово као независну државу. Могерини је спорну изјаву дала јуче, током боравка у Приштини, на једној трибини.

"Дијалог се одвија између двије равноправне стране. Дијалог се одвија између двије државе", рекла је Могерини на једној отвореној дебати у Приштини, пренијели су приштински медији. Поред тога, она је рекла да ће процес интеграције Косова у ЕУ бити подржан од пет земаља које нису признале независност Косова.

Лист "Коха диторе" наводи да је висока представница за спољну политику и безбједност постала прва званичница која је отворено о Косову говорила као о "сувереној држави".