latinica  ћирилица
27/03/2015 |  16:06 | Аутор: СРНА

Закони о образовању РС и ФБиХ у складу с Уставом БиХ

Уставни суд БиХ одбацио је као неоснован захтјев Жељка Комшића из времена кад је био хрватски члан Предсједништва БиХ за оцјену уставности закона о основном и средњем образовању и васпитању Републике Српске, те закона о основном и средњем образовању и васпитању у ФБиХ.
Уставни суд БиХ, сједница - Фото: СРНА
Уставни суд БиХ, сједницаФото: СРНА

Уставни суд БиХ одбио је Комшићев захтјев као неоснован, јер је закључио да ови закони у контексту предметног захтјева нису у супротности са одредбама Устава БиХ и Европске конвенције у вези са одредбама Протокола број 1 уз Европску конвенцију, те Протокола број 12 уз Европску конвенцију.

Доношењем Оквирног закона о основном и средњем образовању у БиХ јасно су прописани општи принципи и циљеви образовања који произлазе из општеприхваћених, универзалних вриједности демократског друштва, те властитих вриједносних система заснованих на специфичностима националне, историјске, културне и вјерске традиције народа и националних мањина које живе у БиХ, саопштено је из Уставног суда БиХ.

Комшић је навео да је разлог подношења захтјева дискриминација у систему образовања у Републици Српској и кантонима у ФБиХ. Према његовом мишљењу, припадницима конститутивних народа на појединим подручјима у БиХ онемогућено је школовање и образовање којим се поштују језик, култура и религија ученика. Подносилац указује на то да је законодавац одредио оквире који се морају примијенити у образовном систему на свим нивоима БиХ.

Уставни суд БиХ је, због своје ненадлежности, одбацио као недопуштен захтјев 36 посланика НСРС за оцјену уставности појединих одредаба, у захтјеву прецизно наведених, кантона и статута општина у ФБиХ, а у вези са изгледом грбова и/или застава административних јединица, који, према њиховом мишљењу, садрже елементе који су у супротности са Уставом БиХ, будући да се као елементи грбова и застава утврђују и елементи вјерског и националног карактера /симболи полумјесеца, љиљана, шаховница, силуете вјерских објеката и слично /који симболизују само један конститутивни народ.

На тај начин, како истичу подносиоци захтјева, доводе се у дискриминаторски положај други народи, односно други конститутивни народи.

Уставни суд БиХ је овај захтјев одбацио као недопуштен и због тога што сматра да поштивање принципа конститутивности народа и принципа недискриминације у погледу начина прописивања симбола административних и локалних јединица, који су у искључивој надлежности ентитета, прије свега, покреће питање усклађености аката који садрже одредбе о овој материји са уставом ентитета за које је коначни ауторитет уставни суд ентитета.

Уставни суд БиХ одлучивао је и о једном броју апелација о наводним повредама права апеланата. Све одлуке о апелацијама усвојене на сједници биће достављене подносиоцима апелација у року од мјесец дана.