latinica  ћирилица
30/03/2015 |  09:28 | Аутор: Jutarnji list

Месо од зебре и крокодила популарно међу загребачким "гурманима"

У загребачком “Метроу” међу купцима је веома популарно залеђено месо зебре и крокодила, али понуда је још "богатија"

На  натписима на фрижидерима са залеђеном робом може се наћо препелица, фазан, срна, дивља свиња, дивљи зец, патка, гуска, жабе.. Филет јелена 206 куна!– Шта вас занима? Крокодил? Нема, продао се, а зебра вам је овдје – вади продавачица, пригнута изнад дубоке леденице и у руци држи тамноцрвени комад, оно, од барем два-три килограма. – Ево, зебра, бут без кости, 174,99 куна килограм.

Загребачки Пријатељи животиња на овакве су догађаје спремни. Упутили су допис управи трговачког ланца “Метро“ апелујући на етичност такве одлуке и осудили проширивање њихове понуде на месо дивљих и егзотичних животињских врста. Према дојавама грађана из других дијелова Хрватске, ријеч је још и о месу бизона и медвједа.

– Заиста нема потребе за промовисањем и популарисањем једења меса и таквих животиња – каже Лука Оман, предсједник и један од оснивача Удружења Пријатељи животиња.

Одговор из “Метроа“ није интониран у том смјеру и нема никакве сумње да ће месо егзотичних животиња остати у залеђеној понуди. Из тога трговачког ланца одговарају да је асортиман усклађен с потребама тржишта и њихових професионалних купаца.

“Свим купцима трудимо се понудити избор производа који ће им помоћи да обогате своју понуду и издвоје се из конкуренције. Ширином понуде, као и праћењем трендова, својим купцима омогућујемо конкурентнији наступ према њиховим клијентима“, наводе у “Метроу“, наглашавајући да сва дивљач која се нуди има сертификат ЦИТЕС, који осигурава и регулира одрживу међународну трговину дивљачи, односно један од девет ГФСИ стандарда којигарантују безбједност хране и квалитет процеса производње хране.