latinica  ћирилица
02/04/2015 |  10:39 | Аутор: Агенције

Русија преузела предсједавање БРИКС-ом

Русија је током наредних годину дана предсједава БРИКС-ом, групом земаља у коју улазе још Бразил, Индија, Кина и Јужноафричка Република.

 У оквиру свог предсједавања Русија, која је то мјесту преузела од Бразила, спровешће низ мјера од којих је кључни самит, планиран за почетак јула у Уфи, главном граду руске републике Башкортостан.

 У руском Министарству иностраних послова нагласили су да ће Русија ставити акценат на трансформацију групе у механизам стратешког и текућег утицаја у кључним питањима свјетске економије и политике.

 Како је наведено на сједници МИП-а, главни циљ је почетак функционисања Нове банке за развој и Пула девизних резерви.

 Према ријечима амбасадора за специјална питања МИП-а Русије, Вадима Лукова, неки партнери на Западу већ почињу да се интересују за улазак у Банку за развој БРИКС. Он је скренуо пажњу на чињеницу да је то прва таква институција која се оснива без учешћа западних земаља.

 Споразум о оснивању међудржавне кредитне организације потписан је на ВИ самиту земаља БРИКС у бразилском Форталезеу 15. јула прошле године. Нова финансијска институција ће давати новац за пројекте у земљама у развоју и земљама оснивачима. Сједиште банке биће у Шангају.

 Површина земаља БРИКС је 26 одсто укупне свјетске површине, а број становника 42 одсто становништва на Земљи. У 2013. години удио земаља БРИКС у свјетском трговинском промету био је 16,1 одсто, у војним трошковима 10,8 одсто, а у производњи традиционалних видова енергије – 40,2 одсто, наводе руски медији.