latinica  ћирилица
28/04/2024 |  18:40 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Ране трешње пристигле за бербу; Воћари калкулишу са цијеном (ВИДЕО)

Временски услови овог прољећа нису били наклоњени воћарима. Послије љетних температура у марту, стигло је априлско захлађење праћено мразом. Какве су посљедице на воћу оставили температурни екстреми, први ће сазнати произвођачи трешње.
Трешње - Фото: РТРС
ТрешњеФото: РТРС

Стручњаци кажу да се послије раних сорти које су претрпјеле оштећења бољи приноси могу очекивати код оних касних, које су у појединим дијеловима и преродиле.

- Имали смо ниске температуре у фенофази пуног цвјетања и стиче се утисак, након неких прелиминарних анализа, да ћемо имати дјелимично мања оштећења на ранијим сортама, прије свега Ерли Биг и Ерли Лори. Али, чини се да је то занемарљиво и да ове године можемо очекивати, рекао бих, мало већи род од оног што је оптимално - истиче Миљан Цвјетковић, професор Пољопривредног факултета у Бањалуци.

Да би се добили оптимални приноси и квалитет у већини засада, потребно је обавити проређивање. У експерименталном засаду бањалучког Пољопривредног факултета у Александровцу ову мјеру обављају студенти треће године, стичући тако и практично знање.

Додају да се проређивање може вршити на три начина - хемијски, механички и мануелни. 

-  Хемијско се више ради код јабучастог због цвјетања, док код коштичавог воћа као што је трешња, код које имамо идентично цвјетање, радимо остале двије методе, механичку и мануелну - каже студент Срђан Лакић.

Воћари прижељкују да цијена овогодишњег рода трешње остане на прошлогодишњем нивоу када је у просјеку била око седам марака за килограм.