latinica  ћирилица
09/04/2015 |  11:06 | Аутор: ТАНЈУГ

НАСА: Ванземаљски живот само што није откривен

Америчка свемирска агенција сматра да би постојање ванземаљског живота могло да буде откривено још за вријеме нашег живота.
НЛО - Фото: илустрација
НЛОФото: илустрација

Добићемо јасне сигнале о постојању ванземаљског живота већ током наредне деценије, а необорив доказ за десет до двадесет година", рекла је научница НАСА Елен Стофан током јавне дебате која је јуче организована у сједишту агенције у Вашингтону.

"Знамо гдје да тражимо, знамо како да тражимо, и у већини случајева, посједујемо неопходну технолгију за то", изјавила је она.

"Питање није 'да ли' већ 'када'", рекао је Џефри Њумарк, представник НАСА опсерваторије за хелиофизику.

"Ми овдје не говоримо о малим зеленим људима, већ о малим микробима", прецизирала је Стофан.

Стручњаци НАСА представили су најновија открића на основу којих се може закључити да је човјечанство данас ближе него икад проналажењу нових облика живота у оквиру сунчевог система и ван њега.

"Почињемо да схватамо да је сучев систем једно јако 'влажно' мјесто", објаснио је Џим Грин, директор програма планетарне науке.

"Не проучавамо воду и могућност постојања живота само у оквиру нашег соларног система, већ истражујемо и планете које круже око других звезда", навео је Пол Херц, директор програма астрофизике.

"Када једном прођемо Марс, који је саздан од истог материјала као и Земља, вјероватноћа да наиђемо на живот сличан оним каквим га познајемо биће веома мала", рекао је бивши астронаут Џон Грунсфелд.

Он сматра да ће ванземаљски живот открити тек сљедећа генерација научника и истраживача.
Констатујући напредак научне заједнице, Грин, пак процјењује да ће још бити на свом радном задатку када буде откривен нови облик живота у неком дијелу сунчевог система.