latinica  ћирилица
09/04/2015 |  15:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Јутјуб ће се ускоро наплаћивати видео садржаје

Гугл се припрема да у неколико наредних мјесеци почне да наплаћује гледање видео садржаја објављених на веб платформи Јутјуб по мјесечној цијени од око 10 долара, објавила је медијска мрежа Верџ.

Још није одређено име новог сервиса који ће претплатницима омогућавати гледање видео садржаја без реклама, као и убацивање садржаја у мобилне уређаје како би могли да се гледају без прикључивања на интернет.

Власници канала на Јутјубу ће, такође, моћи да нуде одређене садржаје само претплатницима, тако да ће корисници неке видео садржаје моћи да гледају само ако плаћају мјесечну претплату.

Поред класичне претплате за сервис, биће доступне и ниже претплате за одређене категорије, попут музике, садржаја за дјецу и друге.

Власници канала ће, међутим, морати да уврсте своје садржаје у претплатничку понуду, односно ако њихови садржаји не буду доступни претплатницима, Јутјуб ће их третирати као приватне.

Након увођења претплате, Јутјуб ће и даље остваривати око 45 посто зараде од реклама, али ће својим партнерима давати и дио новца од претплата, који ће дио зависити од времена гледања њихових садржаја и канала.

Претплата, наравно, неће бити обавезна, тако да ће корисници моћи да уживају у видео садржајима на Јутјубу као и до сада, осим дијела садржаја који би требало да буде резервисан само за претплатнике.

Они који желе да уживају у садржају без приказивања реклама и да тај садржај инсталирају у мобилне уређаје, иако је питање колико ће садржаја моћи да се убаци с обзиром на ограничен простор у телефонима, мораће мјесечно да плаћају око 10 долара.