latinica  ћирилица
10/04/2015 |  12:45 | Аутор: Агенције

У правом животу Бонд не би издржао ни седам минута

Џејмс Бонд, најпознатији филмски шпијун, једноставно је бесмртан.
Џејмс Бонд - Фото: илустрација
Џејмс БондФото: илустрација

Он је попут трске која се савија, али се никада не ломи под све жешћим налетима непријатеља.

Уосталом то доказују и сами глумци који су тумачили славног агента 007 - Шон Конери (84), Роџер Мур (87), Тимоти Далтон (71), Пирс Броснан (62) и Данијел Крејг (47), који су сви, осим једног, још живи и здрави.

За разлику од негативаца који више нису међу нама: Џозеф Вајзман (Доктор Но), Ричард Кил (Шпијун који ме је волио) или Џефри Холдер (Живи и пусти друге да умру).

У жељи да тестира овај "медицински феномен", британски магазин "Тотал филм" позвао је групу љекара да са становишта струке анализирају посљедњи наставак франшизе "Skyfall"  из 2012.

Њихов одговоро је био више него јасан: Џејмс Бонд би умро већ у седмом минуту филма да се сцена одиграла у правом животу.

Подсјетимо, Бонд је погођен у груди метком са осиромашеним уранијумом. Све и да је преживио, у шта љекари дубоко сумњају, наводећи да би му такав пројектил разнио плућа, уранијум би изазвао галопирајући облик рака.

Како било, неколико минута касније свакако би поломио врат приликом скока с крова воза у ријеку, неколико десетина метара ниже.

У 31. минуту, 007 одлучује да сам себи извади уранијумски метак из грудног коша. Премда је у филму хируршка операција успјешно изведена, љекари наводе да би се због обилног крварења, Бондова авантура ту и завршила.

Према писању "Тотал филма", агент њеног величанства не би преживио ни пад кроз залеђено језеро: једноставно би подлегао хипотермији.

Прије него што је "Скyфалл" ушао у биоскопе, један од фанова франшизе Гордон Стрејнџер израчунао је колико је пута пуцано у Џејмса Бонда.

"Према мојим прорачунима, Бонд је био мета најмање 4.662 пуцња", навео је он у магазину "New Scientist", додавши да је сваки пут постојало барем пет одсто шанси да буде смртно погођен. Вјероватноћа да Џејмс Бонд преживи до 1962. до данас "равна је нули", био је његов закључак.

Славни шпијун ипак је успио да сам ликвидира чак 387 људи, што је, треба признати, више него импозантан број.

Осим на метке, Бонд је отпоран и на цирозу. Три британска љекара забавила су се рачунањем количине алкохола које је овај јунак попио током својих перипетија. А резутат је драматичан: са 92 јединице алкохола седмично, Бонд је права пијаница.

"С обзиром на количине које конзумира, Џејмсу Бонду пријети озбиљан ризик од цирозе и пријевремене смрти", истичу истраживачи у часопису "British Medical Journal".

Број испијених вотки и мартинија је, такође, неспојив са његовом физичком и металном формом, као уосталом и са његовим сексуалним перформансама.

Они зато љубазно савјетују Бонду да,под хитно, крене на лијечење од алкохолизма.

Тешко је, међутим, вјеровати да ће њихов савјет бити услишен, јер за Бонда постоји само један мото: "Умри други дан".