latinica  ћирилица
20/04/2015 |  08:28 | Аутор: СРНА

Кина: Званичници прекршили мјере штедње

Антикорупцијско тијело Комунистичке партије Кине саопштило је данас да је од краја 2012. године укорено више од 100.000 званичника јер су кршили политику штедње.

У извјештају Централне комисије за дисциплинску инспекцију наводи се да је 5.430 званичника укорено у децембру 2014. године, чиме је укупан број санкционисаних службеника у посљедње двије године достигао 102.168.

Партија је увела нова правила у децембру 2012. године и затражила од званичника да смање број и обим састанака, умање државне трошкове и стриктно поштују правила о ограничењу смјештаја и возног парка званичника, пренио је АП.

Комунистичка партија покренула је антикорупцијску кампању, која је обухватила десетине хиљада званичника, укључујући највише чланове владајуће странке. Ова кампања нанијела је штету трговини луксузним предметима, ресторанима и коцкарницама у специјалном региону Макау.

Током викенда, партија је објавила план о покретању кампање за побољшање понашања званичника на окружном нивоу и изнад њих, са посебном пажњом усмјереном на злоупотребу положаја и нелојалност партији.