latinica  ћирилица
20/04/2015 |  10:21 | Аутор: ТАНЈУГ

САД осудио брутално убиство хришћана у Либији (ВИДЕО)

САД су осудиле брутално масовно убиство 30 етиопских хришћана у Либији, након што је објављен видео снимак екстремиста "Исламске државе"на којима се види њихово смакнуће.
ИД погубила етиопске хришћане - Фото: Screenshot
ИД погубила етиопске хришћанеФото: Screenshot

"САД у најстрожијем смислу осуђује брутално масовно убиство наводно етиопских хришћана које су починили терористи који се доводе у везу са ИД у Либији. Ова грозота још једном указује на хитну потребу за политичком резолуцијом о сукобима у Либији, да би се оснажило недосмислено либијско одбацивање терористичких група", рекла је портпаролка Савјета за националну безбједност САД Бернадет Михан.

Етиопија је јуче саопштила да њихова амбасаду у Египту покушава да провјери видео и утврди да ли су заиста убијени њени држављани.

"Оштро осуђујемо такве злочине, без обзира да ли су Етиопљани или не", навео је етиопски министар комуникација Редван Хусеин у изјави за агенцију АФП.

ИД је јуче емитовала снимак од 29 минута на коме је приказано како њени милитанти убијају тридесетак Етиопљана хришћана у Либији. Они су приказали убиство двије групе Етиопљана, које су ухватили припадници "Исламске државе" на истоку и на југу Либије, пренијеле су агенције.

На снимку маскирани џихадиста даје дугачку изјаву, прије него што почиње убијање заробљеника. На снимку се прво види убијање групе од 12 људи којима су главе одрубљене на плажи и другу групу од 16 људи, којима је пуцано у главу, на ивици пустиње.

Видео има званичан лого медијске куће тзв.Исламске државе "Ал Фуркан", а текст на екрану идентификује заробљенике као "сљедбенике крста из непријатељске етиопске цркве".