latinica  ћирилица
20/04/2015 |  10:28 | Аутор: СРНА

Предложено проширење транспортне мреже

На иницијативу Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, представник БиХ у Управном одбору Свеобухватне регионалне транспортне мреже за југоисточну Европу упутио је приједлог за проширење ове мреже за два транспортна правца у Републици Српској.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

У Министарству саобраћаја и веза Републике Српске Срни је речено да је затражено проширење СИТО мреже на жељезнички правац: Добрљин - Нови Град - Бањалука - Добој - Тузла - Зворник - граница са Србијом, те на друмски правац Нови Град - Приједор - Бањалука - Прњавор - Добој.

"Ови правци имају за циљ побољшање веза Републике Српске са земљама у окружењу, као и подизање нивоа квалитета услуга у транспорту", наводе у ресорном министарству.

У Министарству подсјећају да је Влада Републике Српске на посљедњој сједници усвојила закључак којим се истиче значај активности на проширењу СИТО мреже.

Регионална организација СИТО раније је одредила свеобухватну транспортну мрежу југоисточне Европе која треба да представља основне саобраћајне коридоре, руте и друге саобраћајне објекте значајне за међународни и регионални транспорт.

Ова мрежа се намеће као елиминаторни услов за било какав облик помоћи, па чак и за кредитирање пројеката од финансијских институција ЕУ и других међународних финансијских институција.

У ову мрежу у Републици Српској тренутно су укључена два жељезничка правца Бањалука - Добој и Добој - Шамац, те друмски правци Добој - Шамац, Градишка - Бањалука - граница са ФБиХ, Источно Сарајево - Фоча - Хум (граница са Црном Гором), те Источно Сарајево - Соколац - Вишеград - Вардиште.

Према наводима Министарства саобраћаја и веза Српске, ово представља велики проблем за развој транспортне инфраструктуре у Републици Српској, будући да неки од кључних саобраћајних објеката нису уврштени у наведену мрежу, што ствара проблеме у обезбјеђењу финансирања за пројекте изградње, унапређења и одржавања саобраћајних објеката који нису на СИТО мрежи.

Представници Републике Српске годинама су изражавали незадовољство због такве ситуације и захтијевали модификацију СИТО мреже, обраћајући се Министарству комуникација и транспорта БиХ, као и представницима Европске комисије и СИТО Секретаријату, али такве иницијативе нису имале одјека у Министарству комуникација и транспорта БиХ које може званично покренути такву иницијативу.

У Министарству саобраћаја и веза истичу да се Република Српска након дужег времена изборила за прилику да члановима управног одбора СИТО представи проблеме које за развој саобраћајне инфраструктуре у Српској представља постојећи облик СИТО мреже, а чланови Управног одбора, као и представници релевантних тијела ЕУ изразили су разумијевање и подршку за разматрање иницијативе за унапређење СИТО мреже.