latinica  ћирилица
20/04/2015 |  11:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Одложен почетак суђења лидерима Златне зоре

Лидерима Златне зоре, треће по величини политичке партије у грчком парламенту, одложен је за данас заказани почетак суђења на основу оптужби за вођење криминалне организација која спроводи кампању насиља над имиграната и љевичарским противницима, саопштио је извор из суда.
Почело суђење лидеру Златне зоре - Фото: AP
Почело суђење лидеру Златне зореФото: AP

Суђење је одложено за 7. мај из процедуралних разлога, прије него због одсуства главнооптужених на почетку суђења, пренијела је агенција АФП.

Само око 40 оптужених је било присутно на почетку суђења, док се лидер партије Никос Мичалолиакос и неки од високих партијских функционера од укупно 69 оптужених, нису појавили у судници унутар добро чуваног затвора у близини Атине данас на отварању суђења.

Златна зора први пут се појавила у јавности средином 1980-их година се из маргиналне десничарске групе трансформисала у популарну политичку партију која је освојила 6,28 одсто гласова на парламентарним изборима прије три мјесеца.

Већина припадника Златне зоре је оптужена за припадност криминалној организацији, али има и оптужених за учествовање у завјери за убиство, посједовање оружја и расистичко насиље, и уколико буду проглашени кривим, пријети им казна до 20 година затвора.

Златна зора одбацује све оптужбе као политички мотивисане.