latinica  ћирилица
20/04/2015 |  14:17 | Аутор: СРНА

Пусићева: Опрезни оптимизам према БиХ

У Европској унији постоји опрезни оптимизам према БиХ који би ова земља требало да искористи да би напокон кренула према европским интеграцијама, закључак је данашњег радног састанка 20 министара спољних послова земаља чланица ЕУ у Луксембургу.

"Ако у једној реченици могу описати цијели састанак онда могу рећи - опрезни оптимизам", изјавила је након састанка министарка спољних послова Хрватске Весна Пусић.

Она је додала да овакав састанак у овом формату никада прије није одржан, не само за БиХ, него за било коју земљу у региону, пишу хрватски медији.

Кључне теме о којима је разговарано на састанку биле су финансијски пакет који би БиХ могла добити у замјену за реформе и питање механизма координације за односе с ЕУ.

"Сматрам да је врло важно што је БиХ још једном потврђена европска перспектива, поготово у данашњем контексту када постоји скепса према проширењу, и то што су неки попут Велике Британије и Њемачке рекли да стоје сто одсто иза БиХ. Спомињем те двије земље јер су оне подстакле иницијативу која је послије прерасла у нов приступ ЕУ према БиХ, а на нашу иницијативу од прије годину дана", рекла је Пусићева.

Она је прије почетка редовног састанка министара иностраних послова ЕУ, организовала радни доручак "Пријатељи БиХ" на који се одазвало 20 министара спољних послова, висока представница за спољну политику Федерика Могерини и комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан.