latinica  ћирилица
20/04/2015 |  14:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови потез Кине у борби за економски раст

Централна банка Кине, други пут у посљедња два мјесеца, снизила је стопу обавезне резерве за банке.

То ће ослободити додатна ликвидна средства друге највеће свјетске привреде за подстицање кредитирања и хватање у коштац са успореним привредним растом, пише британски лист Гардијан.

Народна банка Кине стопу обавезне резерве за све банке снизила је за 100 базних поена на 18,5 одсто, наводи се у саопштењу банке, објављеном на њеној интернет страници.

"Иако је привредни раст у првом кварталу достигао званични циљ од око седам одсто за читаву 2015. годину, успоравање у неким другим областима, као што су индустријска производња и малопродаја, изазива забринутост", наводи се у извештају централне банке.

Најновије смањење стопе обавезне резерве доказ је да централна банка појачава напоре у борби против оштрог успоравања привредног раста, оцјењује британски дневник, док аналитичари сматрају да ова мјера може донијети ослобађање ликвидности у вриједности од око билион јуана.

Процјене су да ће привредни раст Кине, која је погођена кризом у сектору некретнина, прекомјерном производњом и високим локалним дуговима, успорити на 7 одсто у овој години са 7,4 одсто из 2014. године, и поред очекиваних додатних подстицаја кинеске владе, наводи Гардијан.