latinica  ћирилица
20/04/2015 |  15:14 | Аутор: СРНА

Изложба "Бањалука - окупација и ослобођење"

Изложба архивских докумената под називом "Бањалука - окупација и ослобођење" отворена је данас у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске, поводом обиљежавања 70 година од ослобођења Бањалуке у Другом свјетском рату и Дана града.
Изложба архивских докумената под називом "Бањалука - окупација и ослобођење" - Фото: СРНА
Изложба архивских докумената под називом "Бањалука - окупација и ослобођење"Фото: СРНА

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је, отварајући изложбу, да су на 38 паноа смјештени документи и фотографије које свједоче о тешком времену овог града, о периоду од 1941. до 1945. године са бројним подацима о онима који су активно учествовали у томе да донесу слободу.

Он је навео да је у тим ратним годинама око 4.500 Бањалучана положило живот, истичући да су многи од њих уткали живот у слободу у оквиру народноослободилачког покрета и јединица које су Бањалуку и 1944. године у два наврата, покушале да ослободе.

Подсјећајући да је Бањалука ослобођена 22. априла 1945. године, Гаврановић је истакао да је она данас модеран и лијеп град.

Гаврановић је нагласио да је изложбу граду и грађанима поклонио Архив Републике Српске, који данас обиљежава 62 године од формирања.

Архивиста у Архиву Републике Српске Маријана Тодоровић Билић и један од аутора изложбе "Бањалука - окупација и ослобођење" рекла је да се изложба састоји од три цјелине, и то "Године окупације", "Бањалучке операције за ослобођење Бањалуке" и "Година ослобођења".

Она је навела да су представљена 243 експоната распоређена на 38 паноа и да је највећим дијелом грађа преузета из архивских фондова Архива Републике Српске, затим из Архива БиХ, Историјског музеја БиХ и Историјског музеја Југославије.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић , поводом Дана Архива Републике Српске,уручио је градоначелнику Бањалуке повељу Владислава Другог Јагеловића из 1494. године у којој се име Бањалуке први пут помиње.

Након отварања промовисан је филм аутора Александра Бојка "Оргинални снимци из ратног и непосредног послијератног периода Бањалуке".

Отварању су, осим великог броја Бањалучана, присуствовали генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић, први директор Архива Републике Српске Небојша Радмановић, предсједник Удружења архивских радника Републике Српске Душан Поповић, представници Академије наука и умјетности Републике Српске и СУБНОР-а.

Изложба "Бањалука - окупација и ослобођење", чији су аутори и Владан Вуклиш и Верица Стошић, биће отворена до 5. маја, а покровитељ је град Бањалука.