latinica  ћирилица
20/04/2015 |  18:21 | Аутор: Б92

Отказан позив Тачију у Београд

Позив министру иностраних послова самопроглашеног Косова, Хашиму Тачију, да учествује на конференцији 24. априла Београду је отказан, преноси Танјуг.

Тачи је био позван на скуп "ЕУ интеграција Западног Балкана: можемо боље заједно" коју 24. априла организује невладина организација Омладински одбор за образовање.

Из тог одбора тврде да су то урадили под притиском које су им, како кажу, упућене претходних дана, а које они схватају врло озбиљно. Наводе да имају повјерење да ће надлежне институције свој посао радити одговорно и да ће поступати по поднијетим кривичним пријавама.

Тврде и да разумију да је прерано за овакав вид сусрета, те да им је жао због пропуштене прилике да се пошаље јака порука о потреби да земље у региону чврсто сарађују на путу европских интеграција. Идеја овог програма, како се наводи, била подстицање мулти-перспективног приступа дискусијама о темама које су од суштинске важности за све земље западног Балкана.

Наводе да позивнице отказане и министрима спољних послова Србије, БиХ и Македоније.

"Одлуку да повучемо позиве министрима донијели смо након вишечасовних консултација јер се цијела негативна кампања и конотација коју је ова конференција добила, коси са нашим радом и програмима. У истом тренутку, ово ни на који начин не утиче на одржавање конференције која је много више од појединачних говорника и на којој ћемо представити резултате досадашњег рада", кажу из Омладинског одбора.

Раније током дана, власти Србије одговориле су званично косовским органима да ће Хашим Тачи уколико дође у Београд бити ухапшен.