latinica  ћирилица
12/05/2024 |  21:48 ⇒ 21:49 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ изразила жаљење што Сиљановска Давкова није употријебила Уставни назив земље

ЕУ изражава жаљење због чињенице да нова предсједница Сјеверне Македоније Гордана Сиљановска Давкова није употријебила Уставни назив земље током данашње церемоније полагања заклетве, саопштила је Европска служба за спољне послове (ЕЕАС).
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

У саопштењу се наводи да ЕУ истиче да је веома важно пуно поштовање постојец́их, правно обавезујуц́их споразума, укључујући Преспански споразум који је Сјеверна Македонија потписала са Грчком.

Сиљановска Давкова је раније данас положила свечану заклетву и том приликом није изговорила ријеч "Сјеверна" која је саставни дио Уставног назива те државе, упркос томе што се у тексту заклетве, који је прочитао одлазећи предсједник Собрања Јован Митрески, позивајући Сиљановску да понови, држава помиње као Сјеверна Македонија.

Амбасадорка Грчке је након тога напустила Собрање у знак протеста, а услиједила је и реакција Министарства спољних послова Грчке које је оцијенило да је приликом полагања заклетве предсједнице Сјеверне Македоније дошло до флагрантног кршења Преспанског споразума од којег, како упозорава, зависе и билатерални односи Атине и Скопља, пренијели су грчки медији.