latinica  ћирилица
20/04/2015 |  20:47 | Аутор: Guardian

Нова епоха медија- гашење радио станица

Норвешка ће почетком 2017. угасити све ФМ радио станице у држави, што ће је учинити првом државом која се одлучила на такав потез.

У изјави која пуштена у јавност ове недјеље норвешко Министарство културе потврдило је датум гашења који је Влада предложила још 2011. године. Власти су закључиле да земља испуњава све предуслове за такав потез и да ће транзиција на дигитални сигнал проћи глатко.

'Овим потезом, омогућићемо слушаоцима разноврснији радио садржај уз бољи квалитет звука и нову функционалност', рекао је министар културе Торилд Видвеј. Додао је да ће дигитализација побољшати систем спремности у случају хитних случајева и понудити нове могућности за иновације и развој.

Пут до потпуне дигитализације неће бити лак, будући да дигитални радио у Норвешкој тренутно покрива 55 одсто домаћинстава и свега 20 одсто аутомобила, сазнаје Гардијан.

Велика Британија би требало да буде сљедећа иза Норвешке у преласку на потпуно дигитални радио, но након серије одлагања у преласку с аналогне на дигиталну телевизију, тај потез је стављен на чекање.

С друге стране, норвешки сусједи Швеђани ће према савјету државне ревизорке Маргарете Аберг задржати ФМ мрежу, барем тако стоји у извјештају за Дигитал Радио Инсајдер.

Би-Би-Си преноси да ће норвешко Министарство културе дигитализацијом радио станица уштедити 200 милиона норвешких Круна.