latinica  ћирилица
10/05/2024 |  15:50 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Пензионери задовољни јануарским повећањем, али очекују до краја године још једно повећање (ВИДЕО)

Пензионери у Српској задовољни су јануарским редовним повећањем пензија, али очекују да током године дође и до ванредног повећања. Средства за евентуално повећање пензија била би обезбијеђена из повећаних прихода по основу доприноса. О томе је, између осталог, разговарано у Теслићу, на сједници Управног одбора Удружења пензионера Српске.
Новац (фото: Централна банка) -
Новац (фото: Централна банка)

Трошкови хране и лијекова, двије су највеће ставке у буџету пензионера. Издаци за лијекове додатно су оптерећење, па је свако повећање пензије важно, сматра и Љубомир Зрнић, пензионер из Градишке.

- Онај лијек који помаже њега плаћамо 100 посто и да бар га пребаце на листу Б било би нам лакше. Пуно тих пара које добијемо у ствари је нама за лијечење више него за било шта друго - каже Зрнић.

Повољније услове за набавку лијекова прижељкују и у Удружењу пензионера Српске.

- Донесен је Закон о апотекарској дјелатности Републике Српске, који је усвојила Народна скупштина да здравствене установе могу оснивати апотеке, зашто се не иде ка том питању да те здравствене установе, бар оне веће оснивају апотеке које би могле нудити нормалне цијене лијекова за пензионере - истакао је Ратко Трифуновић, предсједник Удружења пензионера Републике Српске.

Због високих трошкова живота добро је што је Влада у јануару редовно повећала пензије, кажу пензионери, али добро би им дошло и ванредно повећање током године, којем се надају.

- Уколико се обезбиједе, као што је то било и претходних година, реални извори финансирања и повећан приход по основу доприноса нема разлога да не дође евентуално до неког ванредног повећања - поручио је Младен Милић, директор Фонда ПИО.

Пензионери траже да се измијене прописи који ће омогућити да удружење као непрофитна организација не подлијеже плаћању пореза и доприноса за исплате из пензионерских чланарина, као и за хуманитарни рад.