latinica  ћирилица
21/04/2015 |  13:45 | Аутор: СРНА

О обиљежавању злочина у Добровољачкој улици

Чланови Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја састали су се са припадницима МУП-а Кантона Сарајево поводом обиљежавања 23 године од злочина над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Предсједник Пододбора Велимир Дуњић рекао је новинарима да су у складу са Законом о јавном окупљању Кантона Сарајево поднесени сви потребни захтјеви и очекује да ће све те сагласности бити добијене до наредног састанка у наредни уторак.

Дуњић је навео да су поднесени захтјеви МУП-у Кантона Сарајево за одобрење скупа, Министарству саобраћаја Кантона Сарајево за потпуни прекид саобраћаја у недјељу, 3. маја, на релацији кретања колоне од Враца, преко Грбавице и Скендерије, до Улице Хамдије Крешевљаковића, бивше Добровољачке улице, као и захтјеви Хитној помоћи и Ватрогасној бригади.

Дуњић каже да маршрута колоне и мјесто обиљежавања остаје као и прошле године, а да је новост у програму обиљежавања да ће на мјесту страдања припадника ЈНА бити обављен и вјерски помен у присуству свештеника Српске православне цркве.

- И чланови породица настрадалих војника и ми, организатори, очекујемо да овај догађај прође мирно и достојанствено, при чему смо увјерени да ће МУП Кантона Сарајево професионално урадити свој дио посла, као и свих ових година, рекао је Дуњић.

Он је нагласио да се и ове године очекује између 200 и 300 учесника - чланова породица страдалих, бивших припадника ЈНА, представника власти и локалне заједнице, као и невладиних организација.

- Имамо и одређен број најава да ће на обиљежавање злочина над припадницима бивше ЈНА доћи и људи из сусједних земаља, непосредни учесници овог трагичног догађаја и чланови породица страдалих, за које смо обезбиједили и превоз и смјештај у Источном Сарајеву, истакао је Дуњић.

Према програму обиљежавања страдања припадника ЈНА, 3. маја ће у 9.30 часова бити служен парастос у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима, а у 10.00 часова је планиран полазак за Сарајево, гдје ће на мјесту страдања бити обављен вјерски помен, прислужене свијеће и положене руже.

Прије 23 године у Сарајеву се догодио изрежирани крвави злочин који су над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА починили припадници тзв. Армије БиХ, Територијалне одбране и злогласних паравојних муслиманских наоружаних формација којима су командовали освједочени предратни криминалци.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој улици, која се 3. маја 1992. мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност младих војника гарантовао тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута оружаним нападом.

Првих дана маја 1992. године мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.