latinica  ћирилица
21/04/2015 |  18:35 | Аутор: СРНА

НСРС: Посланици о социјалном збрињавању радника, правима избјеглица...

Народна скупштина Републике Српске окончала је трећу сједницу након расправе о информацији о остваривању права избјеглица, расељених лица и повратника.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: СРНА
Народна скупштина Републике СрпскеФото: СРНА

Посланици НСРС нису данас усвојили Закључке о усвајању Информације о реализацији Стратегије развоја образовања РС 2010-2014. године, за прошлу годину и Информацији о реализацији Основа програма социјалног збрињавања радника у прошлој години. Посланици су дали сагласност за издавање гаранције РС за кредитно задужење АД Топлана приједор код Европске банке за обнову и развој по пројекту “Централно гријање Приједор”.Усвојене су и информације о остваривању права избјеглица расељених лица и повратника, о провођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима РС 2013-2022. године у прошлој години. 

16.45

Народни посланици размотрили су информацију о налазима и препорукама студије о положају српских жена жртава ратног злочина сексуалног насиља у БиХ, у којој се наводи да су Српкиње које су преживјеле различите тортуре у рату маргинализована група.

Образлажући информацију, директорица Џендер центра Владе за равноправност полова Мирјана Лукач рекла је да извјештаје проистекле за вријеме ратних дешавања о овој врсти злочина карактерише то да се као жртве појављују готово искључиво жене бошњачке националности, док се српске жене до данашњег дана готово и не помињу у међународним и академским круговима као жртве силовања хрватске и бошњачке војске.

- Жене које су преживјеле сексуално злостављање у рату преживјеле су трауме, а неке од њих имају трајно оштећено психичко и физичко здравље, и не могу да брину о себи и породици - навела је Лукачева.

Она је апеловала да све институције Српске овим женама посвете дубоку пажњу и да, у складу са надлежностима и могућностима, помогну да њихови проблеми бар донекле буду ријешени.

Посланик СНСД-а Душица Савић сматра да би у Републици Српској требало ангажовати све расположиве ресурсе да би се у првом реду евидентирале српске жене жртве сексуалног насиља током протеклог рата у БиХ, а у чему могу помоћи борачке организације у локалним заједницама.

Посланик СП-а Добрила Дринић сматра да српске жене жртве сексуалног насиља током протеклог рата треба да добију статус цивилних жртава рата у Републици Српској и да им друштво помогне, јер је сексуално насиље оставило посљедице по њихово психолошко и физичко здравље.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да су српске жене жртве сексуалног насиља у протеклом рату дискриминисане у БиХ, те занемарене у Републици Српској у односу на друге жртве рата. 

15.05

Народна скупштина размотрила је информацију о реализацији основа програма социјалног збрињавања радника за прошлу годину, у којој се наводи да је за ове намјене издвојено 3.000.000 КМ.

"У прошлој години запримљено је 16 захтјева за социјално збрињавање 418 радника, односно за уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, те за доприносе за осигурање од незапослености, за шта је издвојено више од милион КМ", истиче се у информацији.

У информацији се подсјећа да у прошлој години Фонд ПИО Републике Српске није извршио поврат средстава из стечајне масе у буџет Српске у износу од 707.846 КМ.

"Програм социјалног збрињавања радника у претходним годинама потпуно је оправдано провођен и био је у функцији социјалног збрињавања радника који су у процесу стечаја, ликвидације и приватизације предузећа остали без посла", наглашава се у информацији.

14.10 

Размотрена је информацију о провођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Српске 2013-2022, за прошлу годину, чији је крајњи циљ да се укупан број погинулих лица на путевима у Српској смањи за 50 одсто.

У информацији се наводи да је у прошлој години на путевима РС погинуло 131 лице, што је за 19,7 одсто мање у односу на 2011. годину.

Помоћник министра саобраћаја и веза РС Наташа Костић рекла је да су у саобраћајним незгодама у 2014. години тешко повријеђена 632 лица, што је за 9,9 одсто мање у односу на 2011. када је тешке повреде задобило 702 лица.

Костићева је рекла да је у 2013. години степен употребе безбједносног појаса код возача износио 48 одсто, а код сувозача 53 одсто, док је у 2014. тај проценат код возача износио 43 одсто, а код сувозача 45 одсто. Навела је да је број неисправно декларисаних возила на техничком прегледу возила са 2,5 одсто у 2011. години повећан на 11,9 одсто у 2014.

Костићева је рекла да је у наредном периоду потребно инсистирати на изградњи финансијски одрживог система управљања безбједношћу саобраћаја и проводити активности да би јединице локалне самоуправе препознале и ојачале своју улогу у унапређењу безбједности саобраћаја.

13.20

НСРС размотрила Информацију о остваривању права избјеглица, расељених лица и повратника у којој се наводи да ће у овој години Влада Српске издвојити више од 4,7 милиона КМ за обнову и реконструкцију стамбених јединица и инфраструктуре.

Министар за избјеглице и расељена лица Српске Давор Чордаш истакао је да је у овој години предвиђено издвајање више од милион КМ за одрживи повратак, а 60.000 КМ за рад невладиних организација и удружења која се баве питањима расељених лица, повратника и избјеглица.

Он је нагласио да је предратним власницима у Српској враћено 94.228 стамбених јединица, а да их је санирано и обновљено 72.000. Чордаш је подсјетио да је Влада РС у посљедњих неколико година издвојила 10 милиона КМ за повратак Срба у Ф БиХ.

 12.40

Народни посланици размотрили су Информацију о реализацији Стратегије развоја образовања Српске 2010-2014 година, за прошлу годину, у којој се наводи да је Влада Српске током цијелог периода уложила више од 33 милиона КМ само у објекте основног и средњег образовања Српске.

Министар Малешевић рекао је у завршној ријечи да ће све примједбе посланика бити уврштене у нову стратегију развоја образовања Републике Српске, чија је израда у току. Он је закључио да би се ситуација у образовању промијенила ако би се за образовање издвајало шест одсто умјесто досадашњих четири одсто у буџетима.

Посланик СДС-а Златко Максимовић сматра да укупно дјеловање средњег образовног система не доприноси стварању продуктивне радне снаге, стварању развојних капацитета и развоју људских ресурса.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић заложио се за исти критеријум и третман Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањалуци било према броју студената, студијских програма и количини средстава.

Посланик СДС-а Душан Берић сматра да је забрињавајући податак да се сваке године смањује број уписаних ученика у основним школама Републике Српске, што је посљедица мањег броја рођене дјеце.

Посланик СРС Миланко Михајилица изразио је незадовољство због општег стања у образовању, положаја просвјетних радника, квалитета наставних планова и програма, те знања ученика основних, средњих школа и студената у Републици Српској.

11.50

Влада Српске, током четворогодишњег периода, уложила је више од 33 милиона КМ само у објекте основног и средњег образовања Српске, наводи се у информацији о реализацији Стратегије развоја образовања Српске 2010-2014. године, за прошлу годину.

Образлажући ову информацију министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је да је у овом периоду урађено много, с циљем увођења информационог система у образовни систем, али и у области квалитета васпитно-образовног рада, кроз бројна акта која су донесена у претходном периоду.

Малешевић је навео да ресорно министарство увођењем продуженог боравка од 2010. године помаже родитељима у стручном збрињавању дјеце током цијелог радног дана, те финансира уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа. Он је рекао да је за основце обезбијеђен и превоз за сву дјецу која путују преко четири километра од куће до школе, за шта је у претходне четири године уложено више од 25 милиона КМ и навео да су током четворогодишег периода регистроване многе предшколске установе у јавном и приватном сектору, истичући да је посебно видљиво да је од четири установе у приватном сектору које су функционисале 2010. године данас добијено 48 приватних предшколских установа.