latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:19 | Аутор: Б92

Може ли да постоји Либерланд?

На седам квадратних километара територије која се налази између Србије и Хрватске чешки држављанин Вид Једличка је основао сопствену државу, Либерланд.

Он је своју државу описао као место са минималним утицајем пореза и регулатива на живот човјека, уз мото “живи и пусти да живе“.

Портал “Верџ“ наводи да је Либерланд “чудна либертаријанска ствар“ са минималним до непостојећим структурама власти, а чије би јавне службе требало да постоје на стриктно волонтерској бази, што овакву државу чини либертаријанским рајем.

Према конвенцији из Монтевидеа, коју су потписале америчке државе 1933. године, наведене су теорије државности и постављени стандарди да свака држава мора да има становништво, територије и политичку власт.

“Имамо све то, имамо територију, имамо становништво. Ми бринемо о овом месту на дневној бази и спремни смо да изградимо нову државу овде“, истакао је Једличка.

Либерланд је основао 31-годишњи чешки политичар, регионални лидер партије Слободних грађана, који у тамошњој јавности познат као критичар Европске уније.

“Циљ оснивача нове државе је да се створи држава гдје поштени људи могу да живе без притиска влада које њихов живот могу да учине непријатним непотребним рестрикцијама и порезима“, наводи се у оснивачком акту Либерланда.

“Верџ“ као значајну чињеницу у разумијевању ситуације наводи да Једличка заправо није ни формирао државу, већ само њен веб сајт, позивајући се на групу чешких новинара који су посјетили територију Либерланда, али нису могли да приступе, уз наводе да је застава новоосноване државе склоњена.

Такође, истиче се да Либерланд није држава зато што хрватска гранична полиција и даље има ингеренције над том територијом, иако Хрватска не прихвата да тим седам квадратних километара својим.

“Не сматрамо их државом, сматрамо их виртуалним преступницима и њихове тврдње не схватамо озбиљно“, рекли су ФоксНјузу званичници хрватске Амбасаде у Њујорку.

Према ријечима оснивача Либерланда, до сада је око 250.000 људи поднијело захтејв за добијање држављанства.

“Стварно се осјећамо угроженим и под притиском. Стварно мислимо да Европи треба нови порески рај. Треба нам мјесто где људи могу да напредују“, истакао је Једличка.

Професор међународног права из Њујорка Лојд Бонфилд је навео да је територија на којој је формиран Либерланд вјероватно већ под патронатом неке друге државе.

“Ако та територија није хрватска, онда је југословенска, а Србија је насљедник Југославије“, истакао је Бонфилд.

Једличкина идеја је виђена и раније, 1967. године је настао Силанд, на запуштеној нафтној платформи близу обале Енглеске, никада није прихваћен као држава, али има своју заставу, фудбалски тим и два становника.