latinica  ћирилица
22/04/2015 |  13:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Премијер се извинио конобарици што ју је вукао за косу

Премијер Новог Зеланда Џон Ки извинио се жени која ради у кафићу у Окланду зато што ју је више пута повукао за косу, пише британски Би-Би-Си.

Неименована конобарица написала је на свом блогу да ју је премијер у неколико наврата повукао за реп, чак и након што га је замолила да то не чини. Из канцеларије премијера Кија речено је да његови поступци нису били злонамјерни и да се он извињава. Инцидент је изазвао критике опозиције, као и јавности.


Конобарица је написала на "Дејли блогу" да ју је премијер први пут почупао за вријеме изборне кампање у новембру прошле године, када је његова Национална партија поново изабрана.


Она је додала и да је почела да га избјегава кад год би дошао у кафе, као и да је  његовим тјелохранитељима рекла да јој не прија када је неко чупа за косу.Конобарица је, коначно, у марту лично премијеру рекла да престане са тим, али је он наставио по старом. Премијер се касније извинио конобарици и поклонио јој је двије боце вина.


"Премијер није имао злу намјеру, нити је желио да се конобарица осјећа нелагодно и због тога јој се извињава", наведено је у саопштењу канцеларије премијера Кија.


Ки је рекао новинарима да се увијек  "топло и пријатељски" односио према послузи у том кафеу, гдје се често шалио са конобарима. Једна од вођа новозеландске Странке зелених Метириа Туреи  рекла је да премијерови поступци указују на проблем малтретирања на радном мјесту.


"Наш посао као политичара јесте да учинимо да се људи осјећају безбједно на послу, а не да их малтретирамо.Треба да очекујемо више стандарде понашања од нашег премијера, а не чупање за косу", рекла је она за новозеландски "Хералд".