latinica  ћирилица
23/04/2015 |  15:24 | Аутор: СРНА

Богатија дјеца имају развијенији мозак?

Дјеца из богатијих породица имају развијенији мозак од сиромашних вршњака - тврде научници.
Дјеца - Фото: илустрација
ДјецаФото: илустрација

Професор Џон Габриели води тим који користи "МРИ" апарате како би проучавао мозак 23 ученика чији је породични приход мали и 35 ученика који су одрасли у имућнијим условима. Сви су они били у животној доби од 12 и 13 година.

Током испитивања, дјеци су дали свеобухватни Масачусетс систем процјене.

Малишани чији родитељи имају мањи новчани приход показали су се лошијим од просјека са само 57 одсто постигнутих вјештина, за разлику од богатијих ученика који су постигли 91 одсто.

Габриели наводи да богатији ученици имају дебље темпоралне и затиљне режњеве који су одговорни за вид и архивирање знања.

Испитивања мозга код студената из различитих окружења омогућила су увид и у схватање дјетињства.

Важни дијелови мозга више су развијенији код дјеце која су одрасла у угодној околини. Побољшани дијелови мозга јесу они који су најпотребнији за рјешавање тестова.

- Постоји цијена због одрастања у околини која вас не подржава. Ми то можемо видјети не само на резултатима тестова и образовним постигнућима, него и у њиховим мозговима - тврди Џон Габриели.

Научна студија показује да почетна разлика настаје у зависности од количине новчаног прихода родитеља у прве три године дјететовог живота.