latinica  ћирилица
24/04/2015 |  14:06 | Аутор: РТРС

Меморандум о сарадњи Српске и кинеске компаније Huawei

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и представник кинеске компаније "Huawei" Ltd. Вењуан Веј, потписали су Меморандум о разумијевању за изградњу напредне информационо – комуникационе технологије за потребе Владе и јавног сектора Српске у цјелини.

Како је саопштено, премијерка Жељка Цвијановић је истакла да је Влада Српске препознала способност ове кинеске компаније да реализује пројекат, с обзиром на чињеницу да је „Huawei“ један од највећих свјетских произвођача телекомуникационе опреме.

Меморандумом су дефинисани оквири сарадње  Владе Републике Српске и компаније „Huawei“ на успостављању савремене инфраструктуре у области информационо – комуникационих технологија.

У правцу конкретизације међусобне сарадње Владе Републике Српске и компаније „Huawei“, како је предвиђено, у наредном периоду почеће преговори у циљу закључења одговарајућег споразума, којим ће се прецизно дефинисати сва питања и начини међусобне сарадње.

Овом приликом изражено је задовољство потписаним Меморандума о разумијевању са Владом Републике Српске, са нагласком да Српска има низ олакшица које се односе на привлачење страних инвеститора.

Премијерка је нагласила да ће се сарадњом са компанијом „Huawei“ настојати створити претпоставке за реализацију већ дефинисаних циљева Владе Републике Српске као што су убрзани економски развој, повећање нивоа запослености, континуирано унапређење рада јавног сектора, смањење трошкова пословања и остваривање додатних уштеда у јавном сектору.

Потписивању Меморандума су присуствовали амбасадор Народне Републике Кине у БиХ Донг Чунфенг, министри у Влади Републике Српске, науке и технологије Јасмин Комић и здравља и социјалне заштите Драган Богданић, наведено је у саопштењу.