latinica  ћирилица
26/04/2015 |  11:35 | Аутор: СРНА

Хрватска: Обиљежавање дана пробоја логораша у Јасеновцу

У Јасеновцу у Хрватској почело је обиљежавање 70 година од пробоја 1.075 преживјела логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац.

У колони сјећања од Меморијалног музеја до споменика "Цвијет" у Спомен-подручју Јасеновац, осим преживјелих логораша, налазе се предсједник Хрватског сабора Јосип Леко и предсједник Владе Зоран Милановић.

Делегацију града Загреба предводи градоначелник Милан Бандић, представници дипломатског кора, црквених заједница, националних мањина, антифашистичких удружења.

На крају комеморативног скупа биће положени вијенци и одржана молитва представника вјерских заједница.

Комеморација се одржава као знак сјећања на 22. април 1945. године, дан ослобађања усташког концентрационог логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Као датум обиљежавања узет је 22. април - дан када је група од 1.075 преосталих логораша тог дана 1945. кренула у пробој из логора Јасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.

Логор Јасеновац био је стратиште за Србе, Роме и Јевреје, свих узраста и пола. Жртве су били и антифашисти. Тачан број страдалих никада није утврђен.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Спомен-парк "Јасеновац" је до 2012. утврдио поименични списак око 83.000 жртава, док су истраживачи Музеја жртава геноцида саставили поименични списак од око 88.000 жртава.

Систем концентрационих логора Јасеновац осмислио је Вјекослав Лубурић, који је био и његов први командант. Први управник логора био је бивши римокатолички свештеник Мирослав Филиповић, а касније Динко Шакић.

Већи дио логора налазио се у Јасеновцу, логори један и два били су у селима Брочици и Крапју, али су брзо расформирани због честих поплава. Затвореници су пребачени у логор Циглана три, који је био највећи логор и укључивао је крематоријум.

У Доњој Градини са друге стране ријеке Саве вршена су погубљења. Логор за дјецу био је у Сиску и у Јастребарском, а женски логор у Старој Градишки југоисточно од Јасеновца, мада је жена и дјеце било и у Јасеновцу.

Иако Јавна установа "Јасеновац" стално ради на утврђивању броја жртава, њихов коначан број остаће непознат јер су многи од логораша убијени чим су доведени, прије него што су били евидентирани.

Предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић посјетила је Спомен-подручје Јасеновац 22. априла, на дан пробоја логораша.