latinica  ћирилица
29/04/2015 |  14:15 | Аутор: Агенције

Лаутербруннен – Долина са 72 водопада

У Бернер Оберланду у швајцарским Алпама, око 70 километара југоисточно од Берна, лежи Лаутербруннен, долина која се сматра једном од најљепших у Европи. Долина је широка око један километар, а налази се између дивовских стијена и планинских врхова који се уздижу готово окомито на висину од 300 метара од дна долине.

На дну се налази село Лаутербруннен, што у преводу значи “много извора“, а име је добило по чак 72 водопада који падају у долину са висине од неколико стотина метара. Најпознатији од њих је Стауббацх висок готово 300 метара, што га чини једним од највиших водопада у Европи формираних од једног непрекинутог пада.

Још један спектакуларан природни феномен су Trümmelbach, слапови скривени иза планине који се састоје од десет слапова који носе 20.000 литара воде у секунди, а падају са висине од 200 метара.

Литице и водопади Лаутербруннена су инспирисали многе умјетнике и писце као што су Goethe, Franz Schubert и J.R.R. Tolkien. Такође редовно привлаче љубитеље приоде, сликаре и фотографе из свих крајева свијета. Лаутербруннен је постао дио УНЕСЦО-ве Свјетске природне баштине 2001. године.

Бернер Оберланд у швајцарским Алпама (Фото: pixelizam.com)