latinica  ћирилица
29/04/2015 |  15:31 | Аутор: СРНА

Савановић: Влада посвећена борби за заштиту права радника

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће Влада Српске ове године у потпуности бити посвећена борби за заштиту права и достојанства радника, али и оправдан интерес послодаваца.

Честитајући радницима, Савезу синдиката и грађанима Међународни празник рада - 1. мај, Савановић је истакао да Влада Српске и ове године посебну пажњу посвећује запошљавању, за шта ће бити издвојено 10,3 милиона КМ.

Он је оцијенио да је охрабрујуће што владиним мјерама активног дјеловања на тржишту рада долази до његове постепене и континуиране стабилизације, саопштено је из ресорног министарства.

Савановић је подсјетио да је број незапослених лица крајем 2014. године био за 4,4 одсто мањи него 2013, да је слично било и годину раније, те да се тренд пада незапослених уочава и у овој години.

- Спремни смо да, поштујући социјалне партнере, квалитетним, међусобно уважавајућим социјалним дијалогом, радимо на доношењу модерног, европским стандардима прилагођеног радног законодавства - каже Савановић.

Он је најавио да ће бити мијењани прописи и да ће се одлучније наставити са активностима да сваки радник у Републици Српској заради достојну плату, те да за сваку плату буду уплаћени доприноси.

- Желимо да Република Српска буде мјесто гдје се остаје и долази, а све рјеђе одлази - навео је Савановић.

Он је подсјетио да је Влада Српске усвојила Оперативни план и да су утврђени носиоци активности, рокови, те критеријуми за пријаву, додјелу, као и износи подстицајних средстава, чиме почиње реализација новог, финансијски подржаног, запошљавања у Републици Српској.

- И ове године дат је акценат запошљавању у привреди, а приоритет остаје подршка запошљавању и самозапошљавању борачке популације, прије свих дјеце погинулих бораца - навео је Савановић.

У претходном периоду, истиче Савановић, Влада Српске је посветила велику пажњу стимулисању запошљавања лица са инвалидитетом, а са овим активностима ће наставити и убудуће.

- До сада је запослено 1.669, већином ратних војних инвалида, за шта је утрошено 4.891.474 КМ. Послодавцима који запошљавају инвалиде извршен је поврат новца за доприносе од 14.249.391 КМ - подсјетио је ресорни министар.

Савановић је нагласио да Влада Српске, реализујући планиране активности проистекле из Економске политике, ствара услове да домаћи, али и страни инвеститори нађу интерес да уложе своја средства у отварање нових радних мјеста у Републици Српској.

- Влада је опредјељена да обезбиједи запошљавање и кроз инвестиције, попут изградње квалитетније инфраструктуре, али и кроз друга улагања која се планирају у овој и наредним годинама - навео је Савановић.