latinica  ћирилица
29/04/2015 |  19:59 | Аутор: Б92

Добро је бити странац у Кини

Странци у Кини постају врло популарни, толико да их агенти за некретнине унајмљују како би им помогли да продају станове. Довољно је да су "познате личности".

Захваљујући екпанзији развоја некретнина у Кини, потражња за купцима луксузних станова, нарочито у подручјима ван строгог центра, представља мисију око које је потребно додатно ангажовање, пише Бизнис инсајдер.

У Кини постоје фирме које су специјализоване за посредовање приликом запошљавања исељеника. Већина исељеника се плаћа да би присуствовала одређеним догађајима. Након потписивања уговора са овим специјализованим фирмама, странци добијају нове идентитете и постају “модели“ или “глумци“.

“Постоје многа мјеста у Кини, нарочито у удаљеним мјестима гдје су куће заиста прецјењене, али постоји трик, учините тај крај међународно познатим“, објашњава један агент за некретнине.

Цијена “бијелих људи“ је скупља, али вриједи, јер они мјесто чине отмјенијим. Уколико клијент не може да приушти бијелца, савјетује му се да поредба са црним глумцем који ће имати занимљив карактер, а њихова цијена је приступачнија.

У Кини је заступљено вјеровање, да ако је негдје запослен странац, цијела ствар се помјера на виши ниво. Како кажу, докле год постоји добра слика, људи ће бити спремни да купе.

Кажу да је у Кини довољно да имате бијело лице, и да вам није потребно никакво знање и образовање.

Тешко је процјенити колико ова тактика помаже приликом продаје некретнина, међутим, ако је гледати по распрострањености вјеровања, онда се чини да она стварно функционише.