latinica  ћирилица
30/04/2015 |  17:24 | Аутор: СРНА

Симеуновић: Опасност по Српску и даље постоји

Након терористичког напада у Зворнику опасност по Републику Српску и даље постоји, а постојаће све док постоје исламски екстремисти на њеном тлу и у њеном окружењу, изјавио је међународни експерт за борбу против тероризма, Драган Симеуновић.
Терористички напад у Зворнику - Фото: AP
Терористички напад у ЗворникуФото: AP

"Сасвим је природно да Република Српска буде на мети исламских терориста, јер је она за њих врста изазова, она је потпуно супротна циљевима за које су се ангажовали џихадисти у грађанском рату БиХ пре десетак година, а и даље је супротна њиховим циљевима које сада имају", рекао је Симеуновић, који је и професор Београдског универзитета.

Он је оцијенио да, ипак, не треба очекивати непрекидно појављивање оваквих напада, јер је "тероризам феномен који тежи изненађењу, као свом главном оружју, и због тога ће се појављивати повремено, увек онда када се успавају и јавност и безбедносне структуре Републике Српске".

Када је ријеч о помоћи у борби против тероризма коју је јуче најавио предсједник Србије Томислав Николић, Симеуновић сматра да ће Србија учинити све да помогне Републици Српској зато што помажући земљама у окружењу, а посебно Српској, као ентитету са којим има специјалне везе, помаже и себи самој.

Симеуновић објашњава да је суштина помоћи у томе да се појача сарадња на безбједносном нивоу, а прије свега у размјени информација, јер информација добијена на вријеме омогућава бољу превенцију, која је циљ сваке озбиљне државе, јер је и јефтинија и ефикаснија него кажњавање починилаца.

Он је увјерен да је за очекивати интензиварање не само протока информација, него сарадње када је ријеч о људима, пројектима, контроли границе и уласка странаца, али и оних који одлазе у подручја као што је Сирија.

"Према томе, Србија ће на безбедносном плану сигурно дати свој максимум да помогне Републици Српској, а Република Српска је изгубивши своју сопствену службу националне безбедности, практично дошла у ситуацију да буде на безбедносном нивоу зависна од центра те националне безбедности који се налази у Сарајеву", рекао је Сименуновић.

Он је оцијенио да ће се терористички напади догађати и на цијелом простору западног Балкана, као цјелину коју спаја постојање "муслиманске мањине или већине".

Симеуновић, међутим, истиче да не треба тражити у свему толико повезаност исламских екстремиста и објашњава да су недавни напад у Македонији и овај у Зворнику повезани само истом, изворном идејом џихадизма.

"Не треба претеривати, упадати у параноју и сматрати да сад постоји нека савршена организација која се о свему прецизно договара. Управо зато што не може да постоји таква организација препуштено је индивидуама, појединцима да сами доносе одлуке хоће ли жртвовати живот 'у славу Алаха' и за циљеве за које се залаже џихадизам као идеологија", рекао је Симеуновић.