latinica  ћирилица
03/05/2015 |  17:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Тунис: Застава величине 19 фудбалских терена

У Тунису је развијена национална застава величине 19 фудбалских терена, са циљем промовисања патриотских осјећања насупрот пријетњи исламског екстремизма, као и постављања свјетског рекорда који ће ући у Гиниса.
Тунис: Застава величине 19 фудбалских терена (фото:www.hindustantimes.com/) - Фото: AFP
Тунис: Застава величине 19 фудбалских терена (фото:www.hindustantimes.com/)Фото: AFP

Застава је развијена у суботу, на пијеску у близини чувене стене Онг Џемел (камиљи врат), у пустињи на југу Туниса, преноси АФП.

Догађају су присуствовале стотине људи, као и припадници туниске гарде који су, уз звуке националне химне, одали почаст црвено бијелој застави Туниса.

По ријечима организатора, за заставу површине 104.544 метара квадратних било је потребно 80 километара тканине, тешке 12,6 тона.

Идеју за највећу заставу на свијету добио је локални произвођач текстила, након што је 2012. године био шокиран случајем на Факултету умјетности у Мануби, када је један студент поцијепао туниску заставу и замијенио је црном исламистичком.

Очекује се да ће највећа туниска застава бити и званично увршћена међу Гинисове свјетске рекорде у наредних неколико дана.

Стена Онг Џемел постала је туристичка атракција након што је послужила као мјесто снимања неких епизода у серији филмова Ратови звијезда.