latinica  ћирилица
04/05/2015 |  08:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија: За два дана спасено више од 5.800 миграната

Више од 5.800 миграната, који су покушали да пређу Медитеран и стигну до Европе, спасено је током викенда с бродова у близини либијске обале, а пронађено је 10 тијела преминулих, саопштиле су италијанска Обалска стража и морнарица.

Само у недјељу, спасено је више од 2.150 миграната, наводи се у саопштењу.

У вјероватно највећој операцији спасавања миграната до сада, којом је координирала Италија, током викенда је учествовало 10 италијанских, четири приватна и један француски брод у име Европске агенције за контролу граница.

Двије недјеље након што се близу 900 миграната удавило у водама Медитерана, што је највећа катастрофа у овим водама која се памти, изгледа да се прилив људи из Африке, који очајнички желе да се домогну бољег живота у Европи, и даље повећава, дјелимично и захваљујући настојањима кријумчара људи да искористе нешто мирније море, преноси Ројтерс.

Сви спасени током викенда су транспортовани до обала Италије - неки до најјужнијег италијанског острва Лампедузе, а други до мјеста Трапани, на Сицилији.

Шокирани рекордним прошлонедјељним бројем жртава, лидери ЕУ су се сложили да утроструче финансирање мисије Тритон за спасавање миграната, али још увијек нема сагласности око тога шта учинити са њима.

Аустријски канцелар Вернер Фајман се у интервјуу заложио за систем квота у смјештању миграната у земље чланице Уније како би се ублажио притисак који њихов прилив чини на Италију, Грчку и Малту.

Његов приједлог би, међутим, вјероватно наишао на жесток отпор неких чланица ЕУ, нарочито Британије и Мађарске.

Мађарски премијер Виктор Орбан је изјавио како би чланицама ЕУ требало дозволити да саме доносе прописе о мигрантима, као и да Мађарска не жели никог од њих.

Све веће безакоње и анархија у Либији оставља слободне руке кријумчарима људи. Према резултатима истраге једног италијанског суда, они на сваком броду који напуне мигрантима у просјеку зарађују 80.000 евра.

Повољне временске прилике током овог прољећа, које се предвиђају и за љетње мјесеце допринијеће, према прогнози италијанског министарства унутрашњих послова, да током 2015. у ту земљу пристигне чак 200.000 миграната, што би било 30.000 више него прошле године.

Процјењује се да је од почетка године покушавајући да стигне до Европе живот изгубило готово 2.000 миграната, према нешто више од 3.000 током цијеле 2014.