latinica  ћирилица
04/05/2015 |  09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка поздравља изјаву њемачког предсједника о одштети

Грчке власти поздравиле су изјаву њемачког предсједника Јоахима Гаука да би Њемачка требало да размотри плаћање Грчкој репарација за Други свјетски рат.

"Оно што је њемачки предсједник Гаук казао представља допринос напору који чинимо да залечимо ране прошлости", саопштио је замјеник грчког министра одбране Костас Исихос, преноси данас Раша тудеј.

"То је одговор онима који тврде да су наши захтјеви Њемачкој након Другог свјетског рата уперени против Њемачке. То је погрешно", рекао је Исихос.

Његове ријечи поновила је и предсједница грчког парламента Зои Константополоу, наводи РТ.

"Њемачки предсједник је дао историјску изјаву која наглашава потребу да се преиспита перспектива њемачког плаћања репарација Грчкој. То је први пут да њемачка страна отвара питање њемачког дуга", рекла је она.

Предсједник Њемачке Јоаким Гаук изразио је у суботу подршку захтјеву Атине за одштетом због нацистичке окупације Грчке у Другом свјетском рату, мада влада Њемачке одбија те захтјеве.

Гаук који има малу власт у држави, рекао је у интервјуу за "Зидојче цајтунг", да Њемачка треба да размотри историјску одговорност према Грчкој, пренио је Ројтерс.

Замјеник грчког министра финансија Димитрис Мардас изјавио је прошлог мјесеца пред комитетом грчког парламента да Њемачка дугује Грчкој готово 279 милијарди евра одштете за нацистичку окупацију земље.