latinica  ћирилица
04/05/2015 |  09:09 | Аутор: СРНА

Филипини: Убијен један од најтраженијих терориста

Филипинац Абдул Басит Усман, који се налази на америчкој листи најтраженијих терориста, убијен је у сукобима са безбједносним снагама на југу Филипина, саопштено је из побуњеничких групација.
Абдул Басит Усман  (Фото:pshilstar.com) -
Абдул Басит Усман (Фото:pshilstar.com)

Један од званичника једне од највећих филипинских побуњеничких групација "Исламског ослободилачког фронта Моро"  Газали Џафар рекао је да је Усман убијен у планинском дијелу док је био у пратњи припадника те организације.

"Можемо да потврдимо да је Усман погинуо и да је његово тијело спаљено у складу са муслиманском традицијом", изјавио је Џафар, али није жлио да каже ко је одговоран за његово убиство.

Филипински војни званичник Грегорио Катапанг потврдио је да је Усман убијен, али ни он није дао јасно објашњење ко је одговоран за ликвидацију.

Филипинска војска саопштила је да је у сукобу погинуло и пет Усманових сљедбеника и да су га неки од његових људи, можда преварили.

Филипинске безбједносне снаге трагају за Усманом од како је у јануару избјегао полицијску акцију у којој је убијен Малезијац Зулкифли бин Хир за којим су САД расписале новчану награду у износу од пет милиона долара.

За Усманом су САД расписале награду од милион долара и био је тражен због више бомбашких напада на југу Филипина.