latinica  ћирилица
04/05/2015 |  09:09 | Аутор: Б92

Предсједник Либерленда организовао радни ручак

Предсједник најновије виртуелне државе Либерленд Вит Једличка организовао је у петак радни ручак за новинаре и новопримљене држављане из Србије, Америке, Либије и Сирије.
Либерланд (мапа) -
Либерланд (мапа)

Радном ручку присуствовали су и економски експерти из Београда, који су извиђали колико је Либерланд нова обећана земља на Балкану.

Нова држава налази се између Србије и Хрватске, на западној обали Дунава, на ничијој земљи око које се споре ове двије државе. Заузима шест километара квадратних, а демографи су израчунали да би у њу могло да се нагура 200.000 људи. Лидер Једличка очекује да ће највеће интересовање за држављанство показати богати људи, јер је обећао да пореза неће бити. Инспирацију је пронашао у Монаку, Лихтенштајну и Хонгконгу. Систем у држави биће уређен по принципима из 19. вијека, а главни мото је: "Живи и пусти друге да живе."

Предсједник је на ручак дошао са првом дамом и барјаком, који не подсјећа ни на хрватску, а ни на српску заставу. Присутне госте позвао је на првомајски уранак и велику журку у Либерленду.

- Апликације за држављанство пристижу једна за другом. Пријавило се 300.000 људи, од којих је 19.000 исправно попунило формуларе - рекао је Једличка и успут се похвалио да је тренутно најпопуларнији предсједник на свијету.

- Популарнији сам од Барака Обаме и Владимира Путина! Новинари ме опсједају, па нисам спавао неколико дана. Дао сам више од двије стотине интервјуа. Разговарао сам са новинарима Си-Ен-Ена и Раша тудеја. "Вашингтон пост" сам одбио! - рекао је он.

"Земља слободе" фиктивно је основана 13. априла ове године. Најближи град њеној граници у Хрватској је Змајевац, а у Србији Бачки Моноштор. Наиме, Србија и Хрватска већ десет година се споре око границе - спорно је 10.000 на лијевој обали Дунава у Србији и 1.000 хектара на десној, у Хрватској. Хрвати нуде Србији и територију Либерленда, али она не пристаје, јер сматра да би граница требало да иде средином Дунава. И док се двоје свађа, Чех Једличка то користи. Он, иначе, живи у Прагу и члан је једне политичке странке деснице.

- Државу сам основао ни на чијој земљи, те не угрожавам ни Србију, ни Хрватску - тврди он.

Либерленд је, сматра њен творац, озбиљна држава, па нуди и држављанство. Међутим, они који би жељели да добију тај папир морају да испуне високе стандарде - да поштују друге људе и њихове ставове, као и личну имовину, да немају кривичне пријаве, нити да су заведени као комунисти, нацисти или припадници друге екстремистичке групе. Становници би  заузврат добили потпуну економску и личну слободу, што им гарантује Устав Либерленда, који ограничава утицај политичара на животе грађана.

"Предсједник" Либерленда открио је да је већ послао писма предсједницима свих земаља да признају ову државу, као и да ће аплицирати за чланство у УН. Он би волио да се сусретне са челним људима Србије и Хрватске, Томиславом Николићем и Колиндом Грабар Китаровић, прије свега због развијања добрих комшијских односа међу државама.

Економске стручњаке, који су на ручак дошли из радозналости, мучи недоумица да ли је Једличак особа која хоће само да се слика и да стави нешто новца у џеп, јер већ стижу добровољни прилози, неки и од 1.000 долара, или стварно жели да направи озбиљну државу. Либерленду не дају велике шансе да успије, али ако би се та идеја остварила добили бисмо либералну утопију у комшилуку.

Држављанство Либерленда се тражи највише због пореза који ће се плаћати на добровољној бази. За разлику од осталих држава које људима за социјално, пензионо и порез узимају од плата, у овој земљи ће свако давати колико може. Српски економисти предвиђају да ако би Једличка населио само стручњаке за информационе технологије, био би то рај за њих.

Један од тих "компјутераша", Пеђа Божић каже да је одустао од умрежавања рачунара и опредијелио се за алтернативну медицину.

- Желим да живим у нормалној држави и зато сам се пријавио - признаје.

- Не знам колико је људи из Србије аплицирало, претпостављам да није много судећи по томе колико је мојих суграђана овдје. Више је Сиријаца, Либијаца и Чеха, него Срба - додаје он.

А, да је Либерленд потенцијални рај и за многобројне азиланте, потврђују Сиријци и Либијци који су били на ручку. Мухамед Хајали побјегао је од рата у Сирији. Са супругом већ три године живи у Београду.

- Вјерујем да ће живот у Либерленду бити миран и лијеп. Другачији него у Србији и Сирији - каже Хајали.