latinica  ћирилица
04/05/2015 |  09:32 | Аутор: Агенције

Непалска влада позвала стране спасиоце да се врате кућама

Непалска влада позвала је данас стране спасиоце у Катманду, који су спасавали људе из рушевина, да се врате кућама пошто је завршена та мисија.
Непал земљотрес - Фото: AP
Непал земљотресФото: AP

Непалски министар информације Минендра Риџал рекао је да је велики посао спасавања у Катманду и околних подручја завршен и да ће преостале операције урадити локални радници.

Велики дио посла није урађен у селима и забаченим планинским подручјима гдје страни хуманитарци волонтери могу да раде са локалном полицијом и војницима спасиоцима, додао је министар Риџал, пренијела је агенција АП.

АФП јавља да би амерички транспортни авион требало данас да започну са превозом спасилачких тимова и помоћ у удаљена подручја Непала, девет дана послије разорног земљотреса. Амерички бригадни генерал Пол Кенеди тврди да ће амерички пилоти данас полетјети из Катманду ка удаљеним областима.

"Морамо да претражимо и спасилачки тимови чекају да дођу у удаљена подручја, имамо хуманитарне залихе, нарочито шаторе. Већина људи несхвата да су шатори највише потребни, тако да идемо у однесемо те ствари почев од сутра (понедјељка) ујутру", рекао је синоћ Кенеди у Катманду.

Неименовани званичник Америчке амбасаде у Непалу изјавио је за АФП да се нада да ће испорука почети данас.

Од разорног земљотреса који је Непал погодио 25. априла, 4.050 спасилаца из 34 земаља дошли су да помогну у операцијама спасавања и обезбјеђена је хитна медицинска помоћ уз дистрибуцију хране и других потрепштина.

Број погинулих у најјачем земљотресу у посљедњих 80 година, порастао је 7.276 и има 14.000 повређених, а званичници наводе да то није коначна бројка и стахује се да ће цифра бити знатно већа пошто спасиоци доспију да забачених планинских области Непала.

Спашен стогодишњак из рушевина

Спасилачке екипе у потресом разореном Непалу извукле су у суботу из рушевина 101-годишњег мушкарца, јавља АФП.

Мушкарац је спашен недјељу дана након трагедије и након што су непалске власти објавиле да наде да ће икога живог у рушевинама пронаћи више нема.

Он је пребачен у болницу гдје се тренутно опоравља.

Осим њега, у недјељу су још двије жене и један мушкарац пронађени живи на сјевероистоку Непала, осам дана након потреса магинтуде 7.8 који је погодио хималајску регију, извјестила је полиција.

"У селу Керабари у регији Сијаули открили смо и спасили четири особе", рекао је полицајац.

Троје их је било затрпано под рушевинама куће од блата, а четврта особа била је заробљена под наносима земљаних клизишта која је покренуо потрес.

Сви су пребачени у регионалну болницу гдје им је указана помоћ.

Један од пронађених испод срушених кућа од блата има више од сто година, рекао је дежурни полицајац.

Због врло спорог проласка кроз царину и поступка царињења, хуманитарна помоћ не стиже довољно брзо у Непал, тврде особе које учествују у подјели хуманитарне помоћи.

"Данас се враћам у Колкату гдје сам купио три стотине церада које желим послати у Непал, но не пуштају их кроз царину у ваздушној луци", рекао је Индијац који је желио остати анониман.

Додао је да је пуно његових пријатеља послало помоћ угроженом становништву и да су суочени с истим проблемом.

Казао је и да им није објашњено на који начин роба може несметано стићи до оних којима је хитно потребна.

Извор: Танјуг, Јутарњи лист