latinica  ћирилица
04/05/2015 |  09:33 | Аутор: СРНА

Бањалука: ГСС успјешно провеле обуку

Горске службе спасавања из Бањалуке и Хрватске организовале су у Бањалуци обуку и заједничку вјежбу у извођењу потрага за несталим и изгубљеним лицима.
Горска служба - обука - Фото: СРНА
Горска служба - обукаФото: СРНА

Секретар бањалучке Горске службе спасавањa Лука Кукрић рекао јe да су на обуку, одржану протеклог викенда, позвани представници станица горских служби спасавања Градишке, Требиња, Новог Града, Јахорине, Фоче и Шипова, те Регионалног центра за обуку и спасавање, и ронилачких клубова "Гњурац" из Лакташа и "Бук" из Бањалуке.

- Теоријски дио одржан је у наставном центру ватрогасног дома у Дервишима, након чега је на полигону у Шушњарима два дана практикован теренски рад - рекао је Кукрић, додајући да је у обуци и вјежбама учествовало 26 људи.

Према његовим ријечима, завршница вјежбе била је симулација реалне ситуације
у којој је покренута потрага за пријављеном несталом особом.

- Инструктори из ГСС Хрватске надгледали су акцију, коју би у стварности водили обучени чланови ГСС Бањалука све од примања информација, до проналажења и транспорта особе, и оцијенили је као успјешну те исказали интересовање за даљу сарадњу - навео је Кукрић.

Кукрић је нагласио да Горска служба спасавања Бањалука тежи јачању капацитета у областима потрага, и с тим циљем је и током прошле године обучавала своје чланове у сарадњи са колегама из Хрватске.

Он је навео да је приоритет и оспособљавање чланова за спасавање на водама и неприступачним теренима.

Кукрић је подсјетио да су чланови бањалучке Горске службе спасавања прошле године учествовали у акцијама спасавања током поплава у Бањалуци, Добоју и Шамцу.

Горска служба спасавања Бањалука основана је у јулу 2012. године и тренутно има 55 чланова.