latinica  ћирилица
07/05/2024 |  18:32 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У Растошници рођена тек друга беба од завршетка протеклог рата (ВИДЕО)

У Растошници, некада најбогатијем српском мајевичком селу са око 1.000 кућа које су у минулом рату потпуно разорене, ове године стигла је принова у домаћинству Петровића. Дуња је тек друго дијете рођено у овом селу након протеклог рата. Око 200 домаћинстава је обновљено, а мјештани углавном живе од пољопривреде.
Растошница - Фото: РТРС
РастошницаФото: РТРС

Три генерације под једним кровом, риједак је призор у селу Растошница. На томе треба захвалити породици Петровић у чији дом је у фебруару ушла Дуња, једино дијете у селу рођено у посљедњој деценији.

Отац Бранислав већ пет година ради као теренски радник по Европи. Сваки други мјесец је код куће, а сада и нешто дуже јер је на породиљском одсуству до јануара 2025.

Од 200 обновљених кућа од некадашњих хиљаду само у 80-ак домаћинстава се вратио живот. Видосав Петровић напустио је Швајцарску да би бранио родно село у које се међу првима вратио.

- Добио сам трактор од Владе Српске 2002. године и то ми је много помогло да опстанем овдје. Тренутно имам 80 оваца, обрађујем 20 дунума земље, имам 20 кошница пчела и воћњак на 200 дунума земље - прича Видосав.

Растошница је прије рата припадала Зворнику, а сада општини Сапна у Федерацији БиХ. Простире се на 50 квадратних километара и чини 33 одсто општине Сапна.

Ово мјесто уз језеро Сњежницу обилује природним благодетима, па се мјештани надају да би у селу могла поново да се чује дјечија граја.