latinica  ћирилица
04/05/2015 |  09:47 | Аутор: СРНА

Србија почела разговоре са ММФ-ом о првој ревизији аранжмана

Мисија Међународног монетарног фонда /ММФ/ почела је у Београду званичне разговоре са делегацијом Србије поводом прве ревизије аранжмана од 1,2 милијарде евра.
Разговори Србија - ММФ - Фото: РТС
Разговори Србија - ММФФото: РТС

Главне теме прве ревизије трогодишњег аранжмана биће стање у јавним финансијама Србије, реструктурисање јавних предузећа, смањење броја запослених у јавном сектору и приватизација.

На челу мисије ММФ је Зузана Мургасова, а у делегацији Србије на састанку у Народној банци Србије су гувернер Јоргованка Табаковић и министри финансија и привреде Душан Вујовић и Жељко Сертић, пренијели су београдски медији.

Планирано је да разговори трају до 12. маја.

ММФ је у фебруару Србији одобрио стенд-бај аранжмана из предострожности, који обухвата структурне реформе и мјере штедње за смањење буџетског дефицита.

Још није објављен план рационализације јавног сектора, а касне приватизациони поступци преосталих друштвених предузећа.

Премијер Србије Александар Вучић раније је изјавио да ће Влада Србије повећати плате и пензије, након што то питање договори са ММФ-ом.

Као најавећи проблем Вучић је оцијенио процес приватизације, али и додао да ће готово 75 одсто фискалних захтјева ММФ бити испуњено у првој години програма.

Вучић је рекао је да ће већ у августу процјена ММФ-а о економском расту у Србији бити "у плусу".

"Кренули су са проценом да ће раст бити минус један одсто, па су променили одлуку на минус 0,5. Очекујемо да ће сада бити нула, а у августу 0,5", рекао је Вучић.