latinica  ћирилица
04/05/2015 |  10:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Три дана пред изборе, Камерон и Милибанд у офанзиви

Три дана уочи најнеизвјеснијих парламентарних избора у Великој Британији, лидери двију водећих партија, премијер Дејвид Камерон на челу конзервативаца и предводник опозиционих лабуриста Ед Милибанд, поручују гласачима да је вријеме да се одлуче, а у предизборној офанзиви играју на различите карте.

Док се Конзервативна партија фокусира на смањење пореза, главни адут Лабуристичке партије је спријечавање приватизације Националне здравствене службе, преноси Би-Би-Си.

Камерон је путем друштвених мрежа јасно и гласно поручио бирачима да се Британија суочава са једноставним и неминовним избором.

"Стабилност и снажна влада са мном, или хаос са Едом Милибандом" предочио је он Британцима, упозоривши да су ризици реални и присутни јер, како наводи, ако лабуристи побиједе уз помоћ Шкотске националне партије, доћи ће до застоја у економском опоравку земље.

Шкотска национална партија ће, предвиђа Камерон, уцјењивати владу сваки пут када се гласа у парламенту тражећи веће позајмице и више порезе како би се покрили већи социјални трошкови.

- Алтернатива је да у четвртак гласате за конзервативце... Ми ћемо наставити са дугорочним економским планом у циљу обезбјеђивања стабилне владе, снажне привреде и свјетлије будућности. А у средишту нашег плана је смањење пореза за 30 милиона људи - обећао је Камерон својим сународницима.

Истовремено, лидер лабуриста Ед Милибанд упозорава да торијевци желе већу приватизацију, при чему је најугроженија, како наводи, Национална здравствена служба.

Он ће позвати конзервативце да "изнесу на чистац" планове о судбини Националне здравствене службе, тврдећи да они намјеравају да реорганизују ову службу и у њу укључе приватни сектор, наводи Би-Би-Си.

- Знамо да би побједа Дејвида Камерона у другом кругу значила тежње ка већој приватизацији, још неиспуњених обећања и већи број људи који дуже чекају на лијечење - поручује Милибанд.

Како показују резултати анкета, два главна такмаца на изборима који ће бити одржани у четвртак 7. маја, конзервативци и лабуристи, стоје раме уз раме по подршци Британаца - и једни и други уживају наклоност 33 одсто бирача.

Антиевропски настројена Странка за независност Велике Британије ужива наклоност 15 одсто испитаника, док Камеронови коалициони партнери, либералне демократе, биљеже подршку од девет одсто.

Предстојећи избори би могли да утичу и на останак Британије у ЕУ и, у перспективи, на судбину саме земље, односно останак Шкотске у Британији.

Камерон је обећао референдум о останку у ЕУ, док је Милибанд против референдума, а како није вјероватно да ће иједна од двију главних странака у изборној трци освојити апсолутну већину, резултат ће бити коалициона влада у коју би могла поново да уђе Либерално-демократска странка, која се досад противила референдуму, али је посљедњих дана ублажила став.