latinica  ћирилица
04/05/2015 |  11:14 | Аутор: РТС

Скопље: "Пуч" у Исламској заједници

Преврат у Исламској вјерској заједници у Скопљу. Бивши муфтија Ибрахим Шабани и више од 50 наоружаних особа заузели сједиште те организације. Полиција распоређена око објекта. Током јутра, једна особа повријеђена у још нерасвјетљеном инциденту.
Сједиште Исламске вјерске заједнице у Македонији  (Фото:telma.com.mk) -
Сједиште Исламске вјерске заједнице у Македонији (Фото:telma.com.mk)

Исламску вјерску заједницу у Македонији тресе најозбиљнија криза у посљедњих неколико година, пошто је група наоружаних особа заузела сједиште те организације у Скопљу, док се, истовремено, бивши реис Сулејман Реџепи "крије под заштитом наоружаних људи".

Скопски муфтија Ибрахим Шабани и некадашњи секретар Исламске вјерске заједнице Африм Тахири, главни органзатори ове "акције", навели су да ће у сједишту исламске заједнице остати све до избора новог реиса.

Истовремено, нико тачно не зна гдје се налази Сулајман Реџепи, који је на Фејсбуку написао да се налази "на сигурном под оружаном заштитом".

Како јавља македонско издање Кохе, током јутра је испаљено и неколико хитаца из ватреног оружја, али није јасно ко је пуцао. 

Министарство унутрашњих послова Македоније, које је задужено да обезбјеђује и штити државне и вјерске институције, још се није званично огласило овим поводом. Полицијске снаге распорељене су око објекта, али се не мијешају у догађаје.

Током јутра, једна особа је повријеђена у инциденту који многи у Скопљу повезују са догађајима у исламској заједници, али челници те организације нису желели да коментаришу.

Криза у исламској заједници у Скопљу ескалирала је послије туче реиса Реџепија и муфтије Шабанија на паркингу испред зграде опере, када је реис, наводно, ишамарао муфтију и његове сараднике назвао криминалцима.