latinica  ћирилица
04/05/2015 |  11:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчка: Банкари позивају на бржи договор Атине и кредитора

Извршни директори четири највеће грчке банке позвали су власти у Атини да што прије постигну споразум са међународним кредиторима у циљу окончања неизвијесности и враћања привреде на пут раста.

Лидери Националне банке Леонидас Франгијадакис, Алфа банке Димитриос Манцунис, Пиреус банке Антимос Томопулос и Еуробанке Фокион Каравијас нагласили су потребу да преговори између Грчке и њених кредитора ускоро буду окончани уз споразум који би обезбиједио будућност Грчке у еврозони и довео њену економију на дугорочни пут одрживог раста, пише лист Катимерини.

"Временски фактор је веома значајан и била би штета да Грчка не искористи позитивно економско окружење настало захваљујући монетарном лабављењу које је покренула Европска централна банка и значајном паду цијена нафте", рекао је Франгијадакис.

"Кључно је одагнати неизвијесност, не само за кредитни сектор већ за цјелокупну економију", рекао је Манцунис, док је Томопулос поручио да кључ привредног опоравка лежи у прекиду циклуса недовољног финансирања и одлива капитала.

"Грчка трпи дуготрајне кредитне притиске и неизвијесност која угрожава економију. Таква ситуација не може да се настави. Вријеме је кључни параметар и потребно је постићи реалистичан споразум са кредиторима што прије, а тај споразум треба да прихвати већина политичких партија, као што је то био случај у Португалији, Ирској и на Кипру", рекао је Каравијас.

Дуготрајна неизвијесност већ се одразила на основе економије, као што је бруто домаћи прозивод (БДП), који је у посљедњем прошлогодишњем кварталу потонуо 1,3 одсто, након раста од 1,5 одсто из претходног тромесечја. Аналитичари вјерују да је у првом кварталу 2015. евидентиран нулти раст БДП-а.

"Уколико не дође до споразума са нашим партнерима, то би имало несагледиве посљедице по грчку економију, а и шире", упозорио је гувернер грчке централне банке Јанис Стурнарас.

Одлив капитала из грчких банака настављен је у априлу, а тренд одлива депозита утицао је и на грчке акције и обвезнице.

Процјењује се да се од децембра 2014. до априла 2015. из грчких банака одлило око 30 милијарди евра, а доста иностраних инвеститора повукло се са грчке берзе, што је резултовало повлачењем око 500 милиона евра.

Одлив капитала из Грчке озбиљно је угрозио способност те земље да финансира економију и предузећа. Поред тога, замрзавање приватизација и смањење страних директних инвестиција умањили су шансе да ће ускоро доћи до привредног опоравка, пише Катимерини.