latinica  ћирилица
04/05/2015 |  11:50 | Аутор: СРНА

"Јачање улоге парламената у БиХ у контексту европских интеграција"

Твининг пројекат "Јачање улоге парламената у БиХ у контексту европских интеграција" има за циљ побољшање и модернизацију институција кроз едукацију, реорганизацију и усклађивање правне регулативе са нормама и стандардима ЕУ, рекао је данас члан Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске Вања Бајић.
Учесници твининг пројекта - Фото: СРНА
Учесници твининг пројектаФото: СРНА

Пред почетак радног стола о смјерницама и изради комуникацијске стратегије о ЕУ за парламенте БиХ у оквиру овог твининг пројекта, Бајић је новинарима у Бањалуци рекао да је циљ овог пројекта јачање капацитета и улоге посланика и администрације с циљем придруживања БиХ ЕУ, односно провођења Споразума о стабилизацији и придруживању.

Он је додао да се овај пројекат, осим у Народној скупштини Српске, проводи и у парламентима Федерације БиХ, БиХ и Скупштини Брчко дистрикта.

Према његовим ријечима, овај пројекат проводе мађарска и француска скупштина.

Бајић је навео да се данашњи радни сто односио на принцип ефикасног информисања јавности о питањима ЕУ, са фокусом на лица који не показују интерес за европске интеграције или о томе не посједују потребна знања.

Он сматра да су грађани мало упознати о томе шта се добија приступањем ЕУ, као и да би медији требало томе дати већу пажњу.

Бајић је рекао да ће у оквиру овог пројекта, чији је буџет око 3,5 милиона евра, бити проведено више од 150 активности.

Пројекат се проводи од 2014. године и трајаће двије године. Твининг је сарадња између јавне управе земље кориснице тог пројекта и одређених институција земаља чланица ЕУ.