latinica  ћирилица
04/05/2015 |  12:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Поштоваоци Јосипа Броз Тита у "Кући цвијећа" (ВИДЕО)

Бројни поштоваоци Јосипа Броза Тита из бивших југословенских република данас су на 35. годишњицу његове смрти посјетили Кућу цвијећа у Београду.
Београд - Кућа цвијећа - Фото: ТАНЈУГ
Београд - Кућа цвијећаФото: ТАНЈУГ

Већ у 10 сати, када су се отворила врата Куће цвијећа, гдје је Тито сахрањен, они су стрпљиво чекали у реду, не марећи за године и здравствене проблеме. Међу постиоцима махом су били старији грађани. Неки су дошли и породично, не пропуштајући да својим унуцима ставе пионирске мараме и испричају им понешто, о како наводе, срећним временима владавине Јосипа Броза Тита.

У Кућу цвијећа посјетиоци су дошли из различитих крајева Србије. Многи су превалили дуг пут како би одали пошту Титу путујући из Македоније, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине...

Георги Николов допутовао је из Македоније из мјеста Кочани, са још 40 суграђана. Ово је 13. година да долази у Кућу цвијећа и то ће остати пракса све док га здравље буде служило, навео је он за Танјуг.

Неки од посјетилаца су и упркос здравственим проблемима дошли на Титов гроб, па им због тешког спарног времена, било потребно освјежење и одмор. Појединима ни отежан ход није била препрека.

Београд: Кућа цвијећа     (Фото: Танјуг)

 Сваке године на Титов гроб долази и Јовановић Марина из Земуна. "Уживали смо поред њега углед, имали смо сва права, здравствено осигурање, школство, градили смо и изграђивали земљу, дружили смо се уз гитару и пјесму, за разлику од данашње омладине која нема никакву перспективу", казала је Јовановић. У Кући цвијећа сваког 4. маја је, према њеном мишљењу, све више људи из свих земаља бивше Југославије.

Драган Лазић допутовао је из Трсетика. "Долазим редовно сваког 4. и 25. маја. Зашто? Зато што хоћу да се сјетим оних лијепих времена и дивних успомена који ме вежу за то време", наводи Лазић и истиче да свако време носи своје бреме, али да му су чини да су то ипак била љепша времена. Он је младима, иако живе у тешкој ситуацији, поручио да буду поштени и да воле своју земљу.

И Шевала Бегетић из Тузле, сматра да се некада боље живјело. Док је био Тито, људи су могли да иду гдје хоће, да раде шта хоће и имали су колико су хтјели, а сада све што би хтјели - нема. Тада је, према њеним ријечима, била је већа слобода, нису била важна имена и националност.

Кућа цвијећа, гдје је сахрањен неприкосновени лидер Југославије, прослављени ратни командант и један од оснивача и челник Покрета несврстаних, налази се у склопу Музеја историје Југославије.

Како је навела портпаролка музеја Ана Радић, Музеј историје Југославије је најпосјећенији 4. и 25. маја. Посјета уобичајена, као и претходних година, а Кућу цвијећа сваког 4. маја посјети између 2.000 и 5.000 људи.

За разлику од других дана када 80 одсто посјете чине туристи из Западне Европе, Америке, Кине и Јапана, данас су то углавном људи са простора бивше Југославије, напоменула је Радић.

Кућа цвијећа (фото: Танјуг)