latinica  ћирилица
04/05/2015 |  13:10 | Аутор: Агенције

Косово: Ухапшене дјевојке које су хтјеле да се придруже ИД

Косовска полиција је ухапсила двије девојке које су планирале да се придруже организацији Исламска држава, пише приштински дневник "Зери". Екрем Хасани из општине Клина, који је отишао да се бори на страни џихадиста, убијен је у сриједу.

Дјевојке из општине Витина ухапшене су у покушају илегалног преласка границе са Македонијом, наводи дневник Зери, преноси Фонет.

Чендреса Зејнулаху и Алтина Саљиху из села Трпеза код Витине, другарице из дјетињства, кренуле су 28. марта, без ичијег знања, да се прикључе исламистичким групама ИСИС-а у Сирији.

Оне су, како се наводи, покушале да илегално пређу границу између Косова и Македоније у чему их је спријечила Косовска полиција.

Дјевојчице су, иначе, ученице деветог разреда Основне школе "Хисен Трпез" из села Трпеза.

Овај догађај шокирао је све мјештане тог села у коме живи око 2.200 становника.

Зери наводи да неки имами већ неко вријеме упозоравају да су косовске институције и Исламска заједница Косова одговорни за ширење вјерског екстремизма.

Екрем Хасани из општине Клина на Косову и Метохији, који је отишао у Сирију да се бори за Исламску државу, убијен је у сриједу, пишу приштински медији.

Хасани је, према изворима листа Експрес, убијен током борбе у једном граду Сирије, чије име се не наводи, а о његовој погибији се сазнало у суботу, преноси Танјуг.

Иначе, Екрем и његов брат Арбен Хасани су у Сирију отишли са породицама, подсјећа лист.