latinica  ћирилица
04/05/2015 |  13:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Непал: Из рушевина извукли преживјелог стогодишњака

Спасиоци су извукли живог 101-годишњег мушкарца из рушевина његове куће, недјељу дана након земљотреса у Непалу у коме које погинуло најмање 7.200 људи.
Непал земљотрес - Фото: AP
Непал земљотресФото: AP

Непалске власти су, међутим, упозориле да ће коначни биланс жртава те природне катастрофе, која је земљу погодила 25. априла, бити знатно већи.

Фунчу Таманг је извучен из рушевина само са мањим повредама чланка и руке.

- Он је пребачен у оближњу болницу хеликоптером. Његово стање је стабилно - изјавио је полицајац Арун Кумар Синг из дистрикта Нувакот, око 80 километара сјеверозападно од Катмандуа.

Овај стогодишњи сељак је већ преживио један разорни земљотрес прије 80 година и мислио је да му је овог пута куцнуо час.

- Био сам у башти када је камен пао на мене. Помислио сам - готово је. Али и овај пут сам некако преживио - испричао је Таманг, додајући да је овај земљотрес био много страшнији него онај из 1934. године.

Његова снаха га је извукла из рушевина неколико сати послије земљотреса и он је недјељу дана боравио у башти све док га непалска војска у суботу није хеликоптером пребацила у болницу.

- Она ме је спасла, иначе не бих преживио. Толико људи у нашем селу је погинуло, мирис је био неподношљив пошто су се тијела распадала - испричао је Таманг.

- Не знам да ли је то срећа, али ја сам снажан мушкарац. Радим у пољу и шетам сваки дан. Сада се питам када ћу умријети пошто је толико млађих људи већ напустило овај свијет - рекао је он.

Спасиоци су из рушевина извукли живе и три жене у Синдхупалчовку, једној од области које су најтеже погођене земљотресом, али није познато колико дуго су биле заробљене у рушевинама.

Информације о преживјелима представљају ријетке добре вијести након што су непалски званичници раније искључили могућност да ће бити преживјелих испод рушевина и усмјерили пажњу на достављање хуманитарне помоћи хиљадама људи у удаљеним областима Хималаја.

У Непал је стигао велики број авиона са међународном хуманитарном помоћи који стоје на малом аеродрому у Катмандуу, док цариници не дозвољавају пролазак камиона из сусједне Индије.

Подсекретарка УН за хуманитарна питања Валери Амос је изразила забринутост због тога што тоне стране помоћи не могу бити дистрибуисане због бирократских препрека.

- Веома сам забринута због информација да процедуре на царини трају толико дуго - рекла је она, додајући да је тражила од премијера Сушила Коирале да убрза царинске процедуре за хуманитарну помоћ.

Према подацима Центра за ванредне ситуације, број погинулих у земљотресу у Непалу је достигао 7.250, а више од 14.000 људи је повријеђено, док је више од 100 особа страдало у Индији и Кини.