latinica  ћирилица
08/05/2024 |  15:03 ⇒ 15:09 | Аутор: СРНА

"Астра Зенека" повлачи вакцину против ковида 19 са глобалног тржишта

Фармацеутска компанија "Астра Зенека" најавила је повлачење своју вакцину против ковида 19 са глобалног тржишта, тврдећи да је та вакцина "скрајнута алтернативама".
Вакцинација (Фото: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK/илустрација) -
Вакцинација (Фото: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK/илустрација)

Повлачење са тржишта услиједило је након што је компанија недавно признала да њена вакцина може у ријетким случајевима довести до фаталног згрушавања крви.

Неименовани портпарол навео је да су од почетка пандемије вируса корона развијене разне варијанте вакцина, што је довело до пада потражње за вакцином "ваксзеврија", која се више не производи.

Он се позвао на независне процјене да је само у првој години употребе вакцине спасено више од 6,5 милиона живота, те да је више од три милијарде доза испоручено на глобалном нивоу, пренијела је "Раша тудеј".

Вакцина "Астра Зенеке" пуштена је на тржиште почетком 2021. године, недуго након што је Свјетска здравствена организација прогласила ковид 19 глобалном пандемијом.

"Астра Зенека" је добровољно повукла своју тржишну дозволу за ЕУ у марту.

Компанија се убрзо након почетка употребе вакцине нашла у центру контроверзе, након што су бројне западне земље суспендовале њену употребу због страха од стварања крвних угрушака код пацијената.